Paljon enemmän kuin lainaamo

12.09.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Huittisissa kysellään parhaillaan kuntalaisilta, mitä kirjasto heille merkitsee. Kysymys on otsikko kaupungin sivistyspalvelukeskuksen kyselylle, jolla halutaan selvittää huittislaisten mielipiteitä muun muassa mahdollisista kirjastoverkon muutoksista ja säästökohteista.

Yksi olennainen kysymys koskee Vampulan kirjaston tulevaisuutta: kysymysvaihtoehtona on myös Vampulan kirjaston sulkeminen ja palvelujen keskittäminen Huittisten pääkirjastoon.

Kyselyssä on tietenkin kyse rahasta, mutta myös valinnoista, mihin rahaa käytetään.

Vampulan raitilta on jo moni palvelu kadonnut ja siksi kirjastolla on siellä valtavan suuri merkitys. Vampulalaiset käyttävät kirjastoaan ahkerasti. Sekä sen lainaaja- että lainausmäärät ovat Satakirjaston pienten kirjastojen parhaimmistoa.

Kirjasto ei kuitenkaan ole vampulalaisille vain paikka, josta lainataan kirjoja. Se on paljon, paljon enemmän, muun muassa kaikenikäisten ihmisten kohtaamispaikka, jossa pidetään esimerkiksi kokouksia, järjestetään näyttelyitä ja tapahtumia. Taitaapa siellä kokoontua kudontapiirikin.

Jos Vampulan lähikirjasto suljettaisiin, vampulalaisten matka kirjastoon pitenisi oleellisesti. Esimerkiksi monen lapsiperheen arkeen kuuluva kirjastoreissu jäisi varmasti usein tekemättä, sillä ajatus lähes parinkymmenen kilometrin ajomatkasta suuntaansa työ- ja koulupäivän jälkeen tuskin houkuttelee. Hankalaksi menisivät myös Sallilan koululaisten kirjastovierailut, jotka kuitenkin ovat tärkeitä sekä lukemisen opettelun että lukuharrastuksen ylläpitämiseksi.

Kirjastopalvelujen ulottumattomiin jäisi paljon kuntalaisia, sillä kaikilla ei ole autoa, jolla ajella pääkirjastoon.

Kun Huittisissa puhutaan nyt paljon elinvoimaisuudesta, on hyvä huomata, että myös kirjastopalvelut ovat olennainen osa sitä. Voisi jopa ajatella, että kun sote-uudistus vie kuntien vastuulta monia palveluja, kirjastopalveluja voitaisiinkin kehittää ja vahvistaa.

Jos jostakin on pakko säästää, ehkä pääkirjaston aukoloaikoja voitaisiin supistaa. Mukavaa se ei olisi, mutta ehkä kuitenkin tasapuolisempaa, jos siten saataisiin myös Vampulan kirjasto säilymään.

Kaupungin nettisivuilta löytyvään kirjastokyselyyn ehtii vastata vielä sunnuntaihin saakka. Kannattaa siis äydä kertomassa oma mielipiteensä.