Huittisissa laitetaan paremmaksi

17.07.2019 Minna Karru
kuva

Tohmajärveläisvaltuutetuilla on ensi vuonna kymppitonnin henkilökohtainen budjetti. Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan raha tulee käyttää ”kuntastrategiaa toteuttavien kehittämisinvestointien toteuttamiseen”. Summan voi käyttää yksin tai yhdessä esimerkiksi valtuustoryhmän tai koko valtuuston kanssa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Mikko Löppönen toteaa Kuntalehden jutussa, että välttämättä viisaus ei asu virkamiesvalmistelussa, vaan hyviä ideoita voi tulla muualtakin.

Huittisissa laitetaan paremmaksi. Ja tullaan vielä lähemmäs yksittäistä kuntalaista.

Yksi tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoa suorittavista kaupungin työntekijöiden ryhmistä on julistanut Tonnilla todeksi -ideakilpailun. Siinä me kuntalaiset voimme ideoida millä lailla Huittisten kaupunkia voi kehittää.

Ideoille on kolme sarjaa: kasvu ja oppiminen, työnteko ja yrittäminen sekä asuminen. Kilvan järjestäjät korostavat, että idean ei tarvitse olla valmis suunnitelma. Se voi olla vain tavoite tai päämäärä.

Vielä ehtii hyvin pohtia ja osallistua. Mieleenjuolahduksensa voi toimittaa tonnilla.todeksi@ huittinen.fi -osoitteeseen elokuun loppuun asti.

Sekä Tohmajärven että Huittisten tonneissa on osallistuvan budjetoinnin piirteitä. Yksinkertaistettuna osallistuva budjetointi tarkoittaa toimintatapaa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon.

Osallistuva budjetointi on Suomessa vielä uusi tapa, sen soveltamiseen kannustaa kaksi vuotta sitten voimaan tullut kuntalain pykälä. Kuntaliiton aiheesta laatimassa julkaisussa todetaan, että tuloksena voi olla osuvampia palveluita ja tyytyväisempiä asukkaita.

Enemmästä elinvoimasta siis on kyse.