Kylätoiminnan lippulaiva

12.06.2019 Sari Mäkelä
kuva

Viime lauantaina noin 600 suomalaista kylää oli apposen auki vieraiden tulla tutustumaan kylätoimintaan ja elämään kylämiljöössä.

Huittisissa ja Sastamalassa väkeä oli paikoitelleen liikkeellä hyvin, mutta joissakin kylissä vieraita olisi otettu mielellään enemmänkin vastaan. Olisiko helle voinut osaltaan vaikuttaa väen liikkumiseen. Tyytyväisiä oltiin muun muassa Rekikoskella ja Lauhassa.

Satakunnasta mukana oli 41 kylää ja Pirkanmaalta 63. Seudullinen kyläasiamies Jani Hanhijärvi iloitsee siitä, että mukana oli aiempaa enemmän kyliä. Avoimet Kylät -päivä on hänen mukaansa kylätoiminnan brändi. Tapahtumaa voisi kutsua nykyään jopa lippulaivaksi.

Avoimet kylät -päivää on vietetty vuodesta 2015 lähtien. Tapahtumapäivän kehittämisessä nähdään tärkeänä yhteistyö median kanssa. Paikallisella tasolla on onnistuttu hyvin, mutta mukaan halutaan saada myös valtakunnan tason media.

Kylätoiminnan laaja vaikutus on noteerattu yleisesti, ja Suomen yli 4 000 kylää saavatkin äänensä entistä paremmin kuuluville, kun eduskuntaan on perustettu kylätoimintaverkosto.

Suomen Kylätoiminta ry:n puheenjohtaja Petri Rinne on todennut, että puolet suomalaisista asuu maaseudulla. Monien tutkimusten mukaan puolet lapsiperheistä haluaisi asua maaseudulla ja kaupunkilaisista 400 000 haluaisi muuttaa maaseudulle. Rinteen mukaan esteiden purkamista näiden haaveiden tieltä tulee edesauttaa.

Voitaisiinko muuttohaaveissa auttaa Huittisissa ja Sastamalassa? Varmasti.

Jani Hanhijärvi arvelee, että maaseudulla olisi paljon tähän tarkoitukseen sopivia kiinteistöjä. Ne ovat kuitenkin vaikeammin havaittavissa ja löydettävissä, eivätkä omistajat, usein perikunnat, osaa kaupata niitä.

Moni maallemuuttaja on kuulemma ensin vain kierrellyt maaseudulla ja huomannut kiinnostavan kohteen, jonka omistajan ovat itse selvittäneet. Jotkut jopa ovat jättäneet postilaatikkoon kirjeen: ”Olemme kiinnostuneita talostanne, olisiko se myytävänä?” Kauppojakin on tullut.

Hyvä vinkki etsijöille. Myös myyjät voisivat pykätä kyltin tien poskeen. Näin kesällä kulkijoita kiertää maaseudulla; kuka tietää vaikka he olisivat uusia kyläläisiä.