Hävikkiä vastaan joka viikko

11.09.2019 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Suomalaisten hyvä elintaso näkyy muun muassa ruokakaupoissa, sillä valikoimat ovat valtavat. Runsas tarjonta houkuttelee usein ostamaan sellaistakin, mitä ei välttämättä tarvitse. Heräteostoksina ostoskoriin poimitut tuotteet saattavat jäädä kotona käyttämättä. Viisas suunnitteleekin kauppareissunsa etukäteen eikä osta mitään, mille ei ole etukäteen miettinyt käyttötarkoitusta. Jos kaikki tekisivät niin, ei ruokahävikkiä tulisi niin paljon kuin sitä tällä hetkellä tulee.

Motivan mukaan Suomessa tuhlataan vuosittain 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa, kolmannes tästä määrästä on kotitalouksien hävikkiä. Se on uskomaton määrä ja aika suuri summa myös rahassa; nelihenkisen perheen ruokahävikkisumma on vuodessa keskimäärin 500 euroa.

Samaan aikaan moititaan, että ruoka on Suomessa kallista. Hävikkimäärien perusteella ruualle ei kuitenkaan anneta sen ansaitsemaa arvoa. Kallisarvoistahan ei yleensä haluta tuhlata.

Ennen vanhaan tarjontaa oli huomattavasti vähemmän ja kaikki ruoka käytettiin tarkkaan. Eilispäivän tähteistä jalostettiin vielä jotakin, pois ei heitetty juuri mitään. Suhtautuminen on selvästi muuttunut, sillä kaikki eivät halua syödä samaa ruokaa useammalla aterialla, vaan heittävät tähteet pois ja valmistavat seuraavalle aterialle taas jotain uutta.

Läheskään aina ei kuitenkaan tarvitsisi hankkia uusia raaka-aineita, vaan ruokaa voisi opetella tekemään niistä aineksista, joita kotoa löytyy. Ja jotain löytyy aina, esimerkiksi pastapussin ja riisipaketin loppuja, maitotuotteita, juustonkannikoita, perunoita ja vihanneksia.

Ruokahävikki ei kuitenkaan ole vain kotitalouksien ongelma ja onneksi myös kaupat ovat tarttuneet siihen. Kaupoissa saatetaan esimerkiksi myydä illalla alennuksella pian vanhenevia tuotteita, jotka ovat kuitenkin aivan käyttökelpoista ruokaa. Pääkaupunkiseudulla on jo ravintoloita, jotka valmistavat hävikistä pelastetuista raaka-aineista ruokaa.

Ruokahävikin vähentäminen on tärkeää koko maapallon kannalta, sillä jätteisiin heitetty syömäkelpoinen ruoka on todella turhaa ympäristön kuormittamista.

Parhaillaan on menossa valtakunnallinen hävikkiviikko, jota vietetään kerran vuodessa. Järkevää kuitenkin olisi, että jokainen viikko olisi hävikkiviikko.