Kesätöitä omassa yrityksessä

11.07.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Kesätöissä ahertaa tällä hetkellä paljon nuoria, jotka ovat suvipestistään todella iloisia. Kesätyöpaikan saaminen kun ei ole lainkaan itsestään selvää, ei ainakaan pienillä paikkakunnilla.

Varsinkin alle 18-vuotiaista vain harva työllistyy kesäksi. Jo yläkouluikäisetkin haluaisivat silti ansaita vähän omaa rahaa, vaikka eivät koko kesän mittaista työrupeamaa vielä toivoisikaan. Sen sijaan moni 16–17-vuotias olisi jo valmis pitempäänkin pestiin, kunhan töitä vain olisi.

Yksi syy kesätyöpaikkojen puutteeseen lienee erilaisilla laeilla ja rajoituksilla, joilla alaikäisten työllistämistä säännellään. Ne eivät kuitenkaan estä palkkaamista, sillä esimeriksi 15-vuotias oppivelvollisuuden suorittanut nuori on työntekijänä jo lähes aikuisen asemassa, lukioikäisistä puhumattakaan.

Moni on huomannut, että kun valmista työpaikkaa ei löydy, on parasta luoda sellainen itse. Huittisissa on tänä kesänä useampi yläkoululainen kehitellyt itse itselleen töitä (s. 6). He tarjoavat apua muun muassa arjen askareisiin, esimerkiksi matonpesuun tai ruohonleikkuuseen, lemmikkien hoitamiseen ja ulkoilutukseen. Yksi nuorista yrittäjistä myy metrilakua omassa verkkokaupassaan.

Yrittäjyydestä on tullut viime vuosina nuorille selkeästi yksi uravaihtoehto lisää perinteisten ammattialojen rinnalle. Yrittämiseen kannustetaan erilaisin kurssein ja työpajoin jo alakoulusta lähtien. Huittisissa alakouluissa toteutettiin viime lukukaudella Pikkuyrittäjät- ohjelmaa ja Lauttakylän lukiossa Nuori yrittäjyys -kursseja on pidetty jo vuosia.

Nämä innostavat ja rohkaisevat tarttumaan itse toimeen ellei muuta työtä löydy. Omatoimisuus antaa hyviä eväitä tulevaisuuteen. Se on tärkeä meriitti, kun yritteliäät nuoret aikanaan hakevat ”oikeita” kesätöitä. Vaikkei työtodistuksia olekaan, on kuitenkin näyttöä aktiivisuudesta ja vastuullisuudesta, ja niillä on iso merkitys kun paikoista kilpaillaan.

Oulussa toteutetaan 16–24-vuotiaille nuorille tarkoitettua Kesäyrittäjä-ohjelmaa, johon osallistujat työllistävät itsensä kesän ajaksi. Kaupungin lisäksi projektissa ovat mukana Oulun yliopiston yrittäjyysyhteisö Oulu Entrepreunership Society sekä Iin Micropolis. Ne tarjoavat nuorten kesäyrittämiseen tukea ja sparrausta. Löytyisikö tästä ideansiemen myös yrittäjäystävälliseen Huittisten kaupunkiin?