Liikkumattomuus tulee kalliiksi

11.04.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Liikunnan tärkeydestä ja liikkumattomuuden haitoista on puhuttu pitkään. Kaikki tietävät, että liikunnan terveysvaikutukset ovat kiistattomia. Mitä aktiivisempi on, sitä paremmassa kunnossa pysyy ja sitä paremmat mahdollisuudet on välttyä esimerkiksi kansansairauksilta, diabetekselta sekä sydän- ja verisuonitaudeilta.

Liikkumattomuuden lasku yhteiskunnalle on huikea. Se käy ilmi tuoreesta selvityksestä, jonka UKK-instituutti on valtioneuvoston tilauksesta tehnyt. Selvityksen mukaan vähäisestä fyysisestä aktiivisuudesta ja huonosta kunnosta tulee yhteiskunnalle vuosittain jopa 3,2–7,5 miljardin euron kustannukset.

Osa kansalaisista on hyvinkin liikkuvaisia, mutta liian paljon on niitä, jotka eivät liiku lainkaan. Monelle heistä jo pelkkä ajatus muutaman tunnin viikoittaisesta liikuntasuorituksesta tuntuu ylivoimaiselta.

Onneksi nyt on alettu korostaa myös tavallisen arkiliikunnan merkitystä; kaikkien ei tarvitse käydä kolmea kertaa viikossa kuntosalilla tai juosta pitkiä lenkkejä. Tärkeää on jo se, että katkaisee istumisen tai sohvalla lojumisen edes muutamaksi kymmeneksi minuutiksi päivittäin.

UKK-instituutin selvityksen mukaan liikkumattomuus aiheuttaa muutakin kuin ison laskun. Lapsuuden ja nuoruuden liikunnallinen aktiivisuus on nimittäin yhteydessä myös menestymiseen koulutus- ja työurilla. Myös tämän takia liikunta pitäisi saada jo varhain osaksi lasten arkea.

Lapsista ei tarvitse ryhtyä valmentamaan urheilijoita, mutta tavalliseen arkeen voi helposti saada lisää liikuntaa. Aika moni voi varmasti kulkea koulumatkansa kävellen tai pyöräillen. Vanhempien kyytiliikenne huittislaisilla kouluilla on kuitenkin aikamoista. Kauempaa kylistä tulevien oppilaiden kuljetus on asia erikseen, mutta parin, kolmen kilometrin päästä kuljettaminen on karhunpalvelus, vaikka vanhemmat hyvää tarkoittavatkin.

Suuri vastuu lasten liikunnasta on vanhemmilla. He voivat eniten vaikuttaa esimerkillään ja kannustuksellaan siihen, että liikkumisesta tulee osa elämää pienestä pitäen. Onneksi asiasta nyt keskustellaan paljon. Lukijan sanassa viereisellä palstalla tulevan koululaisen äiti kyselee, miten koulut motivoivat lasten liikkumista. Toivottavasti koulut vastaavat.

Lapsuuden liikuntatottumuksilla on todella suuri merkitys, sillä niillä rakennetaan myös tulevien aikuisten hyvinvointia.