Sote-uudistus ei saa sokeuttaa

10.10.2018 Minna Karru
kuva

”Olin kuntapäättäjänä 90-luvun laman aikana, enkä usko, että mekään tuolloin olimme tyhmiä tahi lyhytnäköisiä, noin niinkuin suuressa kuvassa ainakaan. Mutta yhtä suurta virhettä olin minäkin tuolloin tekemässä. Päällevyöryvän talousahdingon sokeuttamana leikkasimme ennaltaehkäisevästä järjestötyöstä. Meidän tekosyymme oli tuolloiset valtion valtavat leikkaukset. Tämän päivän tekosyyksi tarjoillaan sote-uudistusta. Kun laman pöly laskeutui, oli ilmiselvää, että pahensimme suhteellisen pienillä järjestösäästöillä laman vaikutusta merkittävästi.”

Noin kirjoitti alkukesän avoimessa kirjeessään kuntapäättäjille entinen vihreä poliitikko Tuija Brax. Samaan aikaan hän sosiaali- ja terveysministeri Annika Saarikon nimittämänä selvitti sosiaali- ja terveysalan järjestöjen roolia sote- ja maakuntamallissa.

Avoimessa kirjeessään Brax toivoi, etteivät kunnalliset päättäjät toista lamavuosien leikkausvirhettä.

”Säästämällä sote-järjestöjen kunta-avustuksista tehdään tuhoa koko vapaaehtoisen vertaistuen tulevaisuudelle, koska lähes kaikissa järjestöissä juuri paikallisyhdistykset ovat kiinnekohta tai – urheilutermiä lainatakseni – kasvattajaseura koko vapaaehtoistoiminnalle niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin.”

Samaa asiaa Brax ajoi myös Huittisissa pidetyssä seminaarissa (s. 5).

Sosiaali- ja terveysalan järjestöihin kuuluu 1,3 miljoonaa suomalaista. Vapaaehtoisia näissä järjestöissä toimii puolisen miljoonaa ja vertaistukijoita noin 260 000.
Huittisissa on yhdistyksiä reilut 220. Viime kesällä valmistuneen Huittisten yhdistysohjelman mukaan 15 prosenttia yhdistyksistä kokee toimivansa sosiaali- ja terveysalalla.

Ohjelmaan kirjattiin myös yhdistysväen näkemiä uhkakuvia Huittisten tulevaisuudessa. Uhkien joukkoon ei noussut pelko kunnallisten avustusten leikkaamisesta.

Kaupungin päättäjät saivat yhdistysaktiiveilta kiitosta. Seitsemän vastaaja kymmenestä ajattelee, että yhdistystoimijoiden ääni kuuluu hyvin tai melko hyvin kunnan päätöksenteossa ja kehittämistoiminnassa.

Asioiden hyvälle huittislaistolalle voi vain toivoa jatkoa. Silloin muutkin kuin tämän kuun ensimmäinen päivä ovat kansalaisvaikuttamisen päiviä. 1.10.-liputuspäivän sankari Miina Sillanpää jo tiesi, että eri tahojen välinen vuorovaikutus ja yhteistyö ovat merkittäviä kanavia tärkeiden asioiden ajamiseen.