Turvallinen, terveellinen, toimiva ja kaunis

10.01.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Keskustelu uuden Lauttakylän koulun rakentamisesta on käynyt Huittisissa vilkkaana jo pitkään. Uutta näkökulmaa siihen toivat MTK Huittinen ja Metsänhoitoyhdistys Satakunta. Ne jättivät viime viikolla kaupungille aloitteen, jossa ehdotetaan, että uusi koulurakennus tehtäisiin puusta.

Puurakentaminen tekee valtakunnallisestikin monen vuosikymmenen jälkeen uutta tulemista myös julkiseen rakentamiseen. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan kerrostalorakentamisessa ja julkisessa rakentamisessa ovatkin puurakentamisen suurimmat kasvumahdollisuudet.

Puurakentamisen edistäminen on myös osa hallituksen Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä -kärkihanketta. Puun kaikenlaista käyttöä halutaan siis edistää.
Yksi tärkeä syy puun nostamisesta esiin koulurakentamisen yhteydessä on varmasti sisäilman laatu. Vanhoissa hirsirakennuksissa ei ole sisäilmaongelmia. Sen sijaan joka kunnasta löytyy 1960–1980 -luvuilla tehtyjä rakennuksia, joita nyt korjaillaan homevaurioiden tai sisäilmaongelmien takia.

Huittisissa ei vielä ole päätetty edes koulun paikkaa. Valtuusto ottaa siihen kantaa kuun lopussa. Sen jälkeen alkaa hankkeen vieminen eteenpäin. Olipa koulun paikka mikä tahansa, kannattaa puurakentamisen mahdollisuudet selvittää huolellisesti.

Uusi koulu pitää tehdä sillä ajatuksella, että se, teknisen johtajan ja sivistysjohtajan sanoin, kestää ”turvallisena ja terveellisenä” koko elinkaarensa ajan. Nämä seikat ovat tietysti olennaisia, mutta tärkeää on sekin, miten hyvin koulu palvelee kaikkia sinne sijoitettavia toimintoja ja miltä se näyttää.

MTK Huittinen ja Metsänhoitoyhdistys Satakunta toteavat ehdotuksessaan, että Huittinen voisi olla puurakentamisen suunnannäyttäjä Satakunnassa ja samalla nostaa omaa imagoaan. Tehtiinpä koulu sitten puusta tai jostain muusta materiaalista, sitä suunnittelemaan toivoisi palkattavan hyvä arkkitehti. Laatuun kannattaa satsata, varsinkin asioissa, joiden on tarkoitus kestää ”ikuisesti”.