Viisi kuukautta kuntavaaleihin

09.11.2016 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Kevään kuntavaaleihin on tasan viisi kuukautta aikaa. Tavallisen kuntalaisen mielestä se on vielä paljon, sillä harva uhraa tässä vaiheessa ajatustakaan vaaliasioille.
Myös puolueille viisi kuukautta on toisaalta paljon: ainakaan Huittisissa ei puolueiden paikallinen väki vielä ole laittanut isoa vaihdetta päälle, vaikka kaikilla jo onkin jonkin verran nimiä ehdokaslistoissa.
Toisaalta aika kuluu puolueidenkin näkövinkkelistä nopeasti, sillä ehdokkaiden hankkiminen ei ole helppoa. Näin sivusta katsoen tuntuu siltä, että se on vuosi vuodelta vaikeutunut. Kunnallispolitiikassa näkyy sama ilmiö kuin monessa muussakin asiassa, jossa ihmiset pitäisi saada uhraamaan vapaa-aikaansa yhteiseksi hyväksi. Suuri osa puuhastelee ja harrastaa mieluiten vain omaksi ilokseen eikä tahdo ottaa vastuuta muista.
Ensi kuntavaalikaudella kuntien rooli muuttuu melkoisesti, kun sosiaali- ja terveyspalveluista päätetään vuoden 2019 alusta lähtien maakuntatasolla. Tehtäväänsä sitoutuneita kuntapäättäjiä tarvitaan silti, sillä paikallisesti ratkaistaan edelleen esimerkiksi päivähoitoon, kouluihin, kaavoitukseen sekä elinkeino- ja vapaa-ajanpalveluihin liittyviä asioita.
Kuntapäättäjän tehtävä on haastava. Paitsi aikaa, se vaatii myös perehtymistä ja paneutumista monenlaisiin asioihin, jotka eivät läheskään aina ole lähellä esimerkiksi omaa ammattialaa.
Toivon mukaan puolueet saavat listoilleen runsaasti ehdokkaita ja pystyvät herättämään myös innostusta äänestämiseen. Hyvässä valtuustossa on sopivassa suhteessa kokeneita konkareita ja nuoria, uusia ehdokkaita, jotka tuovat päätöksentekoon tuoreita näkökulmia. Pääasia on, ettei nukkuvien puolue kasva liian suureksi.