Jokaisella vastuu ympäristöstä

09.05.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Kukaan ei nykyään voi vedota tietämättömyyteen jätteiden kierrätyksessä tai roskien hävittämisessä. Tietoa on saatavilla runsaasti. Roskaamisen suhteen asenteet ovat onneksi aika paljon parantuneet. Hyvää valistus- ja asennekasvatustyötä on tehnyt esimerkiksi Roska päivässä -liike, joka alkoi Helsingissä 18 vuotta sitten.

Liikkeen innoittamana jotkut ovat ottaneet roskien keräämisen melkeinpä harrastuksekseen ja poimivat kauppareissuilla ja kävelylenkeillä eteen tulevat roskat ja vievät ne roskikseen.

Hienon ympäristöteon teki äskettäin myös partiolippukunta Huittisten Eränkävijöiden seikkailijaryhmä Villit Siat. He käyttivät yhden partioillan roskien keruussa ja saalis oli melkoinen.

Partiolaiset haastavat samaan puuhaan kaikki muutkin huittislaiset ja mitä isompi joukko siihen tarttuu, sitä siistimmässä ja viihtyisämmässä kaupungissa saamme asua.

Mikään ei suututa niin kuin se, että surutta heitetään roskia maahan tai kipataan jätteitä kassikaupalla jonkun metsäautotien varteen. Osa niistä saattaa maatua, mutta osa jää kuormittamaan luontoa pitkäksi ajaksi.

Viime kuukausina on puhuttu paljon erityisesti muovijätteiden valtavista määristä. Uutiskuvat maailman merissä vellovista muovijätelautoista ovat olleet järkyttävää katsottavaa. Muovi ei maadu, vaan kertyy meriin ja kaatopaikoille, jossa se säilyy ikuisesti, ellei sitä polteta.

Ainakin osa ongelmasta voitaisiin hoitaa kierrättämällä muovia tehokkaasti. Huittisissakin on kolme muovinkierrätyspistettä, joihin muovit voi viedä. Harmillista on, että läheskään kaikissa taloyhtiöissä ei vielä ole omia muovinkeräysastioita.

Isoissa 40 asunnon taloyhtiöissä on oltava kierrätyspisteet sekajätteelle, biojätteelle, kartongille, metallille, lasille ja paperille. Mikään ei kuitenkaan estä taloyhtiötä hankkimasta myös muovinkeräyspistettä. Sitä moni rivitalossa tai kerrostalossa asuva toivookin, sillä se vähentäisi aika lailla sekajätteen määrää.

Mitä paremmin jokainen huushollinsa jätehuollon hoitaa, sitä isompi ympäristövaikutus sillä on.

Jätevuoren vähentäminen alkaa jo esimerkiksi kauppareissulla. Jokaisen kannattaa miettiä ostoksiaan myös jätteiden kannalta ja tehdä ainakin osa valinnoista sen mukaan, että roskiin heitettävää kertyisi mahdollisimman vähän.