Lisää läsnäoloa

09.01.2019 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Ihmiset kohtaavat toisiaan entistä enemmän välineiden kautta. Vaikka istutaan samassa kahvi- tai ruokapöydässä, pääroolissa ovat kännykät, eivät samassa seurassa olevat ihmiset. Jonkun älylaitteen puoleen kumartuneet päät ovat tuttu näky kaikkialla; busseissa, lääkärien vastaanottoauloissa, kaupan kassajonossa, lasten kanssa ollessa.

Kännykät, tabletit ja muut nykyajan digitaaliset laitteet ovat erinomaisia monessa asiassa, mutta niillä on myös haittapuolensa, sillä ne tuovat elämään jatkuvia keskeytyksiä. Kun joku vempain koko ajan vaatii huomiota, on vaikea syventyä pitkäksi aikaa yhteen asiaan.

Alkuviikolla julkistettiin Ylen yhdessä OAJ:n kanssa opettajille tekemä kysely, jossa selvisi, että lasten keskittymiskyky on selvästi huonontunut. Se ei ole ihme, sillä aikuisten tavoin myös liian moni lapsi tai nuori on älylaitekoukussa. Pelaaminen ja laitteiden selaaminen tarjoavat jatkuvan viriketulvan, josta on vaikea päästä irti. Kyselyn mukaan lasten keskittymiskyky on vielä tallessa, mutta sitä pitää vaalia, jottei se kokonaan katoaisikaan.

Digitaitojen merkityksestä puhutaan nykyään paljon. Läsnäolon ja keskittymiskyvyn tärkeys jää huomattavasti vähemmälle huomiolle, vaikka niitä tarvitaan myös nykyajan tietoyhteiskunnassa. Ellei pysty rauhoittumaan ja keskittymään, ei myöskään pysty tekemään mitään, missä vaaditaan pitkäjänteisyyttä. Sitä taas tarvitaan melkeinpä työssä kuin työssä, jotta saataisiin jotain aikaan.

Kaikki tietävät, miten yleensä käy uudenvuodenlupauksille. Aina kannattaa silti yrittää, esimerkiksi olla enemmän läsnä ja vähentää digitaalista viestitykitystä omassa arjessaan niin paljon kuin mahdollista. Erityisen tärkeää se on lapsiperheissä, sillä aikuiset näyttävät esimerkkiä jälkikasvulleen. Ja tiedossahan on, että lapset janoavat vanhempiensa huomiota, läsnäoloa ja seuraa.