Heijastin on suuri pieni asia

26.09.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Suurin osa ihmisistä on sitä mieltä, että pimeään aikaan pitää käyttää heijastinta. Jostain syystä sitä kuitenkin käyttää Liikenneturvan mukaan vain joka toinen. Parannettavaa siis vielä on, itse kullakin.

Huittisissa aika iso määrä perheitä on konkreettisesti saanut nähdä, miten heijastin vaikuttaa pimeällä. Rahtarien vuosikymmenet järjestämässä ns. Sammun mallissa alakoululaisia ja heidän huoltajiaan on ajelutettu bussilla pimeänä syysiltana. Matkan varrella on vastaan tullut sekä ilman heijastinta että heijastimin varustettuja kulkijoita.

Opetus on tullut selväksi: kun käyttää heijastinta, autoilija näkee jalankulkijan tai pyöräilijän monin verroin paremmin.

Ero on aika suuri, sillä Liikenneturvan mukaan kohtaamistilanteessa autovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä.

Kun ajetaan lähivaloilla, ilman heijastinta kulkeva erottuu vasta noin 50 metrin päästä. Heijastimen kanssa kävelijä voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

Moni ehkä laittaa heijastimen takin hihaan tai pukee heijastinvyön lähtiessään iltalenkille. Sen sijaan taajamien keskustoissa, katuvalojen alueella heijastin helposti unohtuu. Ajatellaan, että kun on valot, heijastinta ei tarvita.

Tosiasia kuitenkin on, että katuvalaistus ei aina yllä joka paikkaan, katvealueita on Huittisten keskustassakin. Ja jos sää on sateinen, märkä asfaltti imee auton oman valon ja näkyvyys voi olla aivan yhtä onneton kuin pimeillä teillä.

Ensi tiistaina vietetään valtakunnallista heijastinpäivää, jolla muistutetaan, että heijastinkausi on alkanut. Asia tuntuu sinänsä pieneltä, mutta sillä on kuitenkin suuri merkitys, sillä joskus heijastin voi jopa pelastaa hengen.

Ihmisiä kannustetaan liikkumaan työmatkansa mahdollisuuksien mukaan pyörällä tai kävellen. Eri vuodenajat vaativat erilaiset varusteet. Pimeällä varusteisiin kuuluvat pyöränvalot ja heijastimet. Ja tässä, niin kuin monessa muussakin asiassa, aikuiset näyttävät esimerkkiä jälkikasvulleen.