Parempaa serviisiä jokaiselle

08.08.2018 Minna Karru
kuva

Sanan selittäminen on helppoa.

Esteettömyys on sitä, ettei fyysinen, henkinen tai sosiaalinen rajoite määrittele ihmisen arvoa. Esteettömyys liittyy muun muassa liikkumiseen, kuulemiseen, näkemiseen ja ymmärtämiseen. Ja sitä kautta hyväksytyksi tulemiseen, tasa-arvoon ja turvallisuuteen. Noin opetettiin matkailuyrittäjiä joku vuosi sitten Satakunnan ammattikorkeakoulun laatukoulutuksessa.

Esteettömyyden asianosaisten luvut eivät ole muuttuneet niistä ajoista. Esteettömyys on välttämätöntä noin 10 prosentille väestöstä. Lähes tarpeellista se on noin 40 prosentille väestöstä. Ja miellyttävää sadalle prosentille väestöstä.

”Parempaa serviisiä kaikille”, sanoo tässä lehdessä Kynnys ry:n aktiivi Olli Nordberg (s. 6).

Huittisissa Nordberg koulutti Päivi Helmisen kanssa linja-autojen ja taksien kuljettajille vuorovaikutustaitoja toimintaesteisten, ikääntyneiden ja vammaisten asiakaskohtaamisessa. Perusoppi oli yksinkertainen. Oikeanlainen asenne ratkaisee.

Saman asian puolesta puhui kouluttaja Emilia Mäkiranta Lauhan Lähiruokafestivaalia järjestäville Lauhan maamiesseuralaisille (s. 7). ”Älä turhaan pohdi, kuinka vammainen suhtautuu asioihin, vaan osoita mielenkiintoa, uskalla keskustella ja tarjoa apua”, Mäkiranta kannusti.

Nordberg muistutti vielä: ”Jos keskittyy ihmiseen yksilönä ja hänen persoonallisuuteensa, omat ennakkoluulot ylittää nopeasti.”

Asennemuutos on silti sananselitystä haastavampaa. Asenne ei muutu, se muutetaan. Muutetaan!

 

Kaikki nuoret...

Muutetaan asennetta yhden toisenkin asian kohdalla. Ei yleistetä. Ei ajatella, että kaikki toimittajat ovat besserwissereita, tai kaikki insinöörit jäykkiä. Tai, että kaikki nuoret ovat vandaaleja, tai kaikki vanhat ihmiset etuilevat.

Jos kuitenkin on ihan pakko yleistää, niin voisiko asioita katsoa positiivisen kautta? Sitä ehdottaa myös Kirsti Kärki Lukijan sanassa.

Voitaisiin aloittaa asennemuutos vaikka huittislaisten nuorten maanantaisen siivoustempauksen (s. 2) tiimoilta. Voisi päättää ajatella, että kaikki nuoret tekevät hyviä asioita.