Huolenpitoa kaikkein tärkeimmästä

07.11.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Yrittäjyyteen yhdistyy monenlaisia mielikuvia, muun muassa se, että yrittäjät tekevät pitkiä työpäiviä eivätkä ehdi juuri muuta elämää elää. Tämä piti hyvin paikkansa vielä parikymmentä vuotta sitten. Kun yrittäjiä haastatteli, lähes poikkeuksetta he sanoivat, etteivät ole vuosikausiin pitäneet yhtään lomaa.

Tämä kerrottiin jopa hienoista ylpeyttä tuntien. Se antoi kuvan sinnikkäästä puurtajasta, joka tekee kaikkensa yrityksen eteen. Tuohon aikaan ei vielä juuri puhuttu työuupumuksesta, vaikka varsinkin moni pienyrittäjä varmasti oli usein jaksamisen äärirajoilla. Onneksi tilanne on muuttunut parempaan suuntaan.

Nuoremman polven yrittäjät osaavat jo säännöllisesti irrottautua työstä ja pitää lomaa. He ovat ymmärtäneet, että välillä tarvitaan irtiottoja ja lepoa, joiden ansiosta yritystään jaksaa taas luotsata virkeänä eteenpäin.

Sanotaan, että työntekijät ovat yrityksen tärkein voimavara. Se pitää varmasti paikkansa, mutta niin on myös yrittäjä itse. Jos hän väsyy, se alkaa ennen pitkää näkyä yrityksen toiminnassa.

Tämän on huomannut muun muassa Satakunnan Yrittäjien omistajanvaihdoskoordinaattori Pia Österlund. Hän on nähnyt työssään tapauksia, joissa yrittäjän voimat kehittää yritystään ovat pikku hiljaa hiipuneet. Jos hän aikanaan haluaisi myydä yrityksensä, elinvoimaista liiketoimintaa eikä siten myytävääkään enää oikein ole.

Yrityksestä luopuminen voi olla vaikeaa myös siksi, että yrittäjä on elänyt vain bisnekselleen. Eläkkeelle jääminen pelottaa, ellei elämässä ole ollut mitään muuta kuin työ. Vaikka yritys olisi miten tärkeä, yhtä tärkeää on, että elämässä on muutakin sisältöä, joka kantaa eläkepäivinä.

Huittisissa yrittäjät voivat saada tukea työhyvinvointiin esimerkiksi Työpeili-hankkeen pienryhmässä, jossa keskustellaan työhön liittyvistä luottamuksellisesti. Ryhmään mahtuu vielä, joten kannattaa käyttää tilaisuus hyväksi ja lähteä mukaan.

Yrittäjät ovat kiireisiä ja oma hyvinvointi jää helposti taka-alalle. Siitä ei kuitenkaan kannata tinkiä, sillä huolenpito omasta jaksamisesta on huolenpitoa kaikkein tärkeimmästä.