Oma hyvinvointi etusijalle

07.08.2019 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Suomalaisen maatalouden kannattavuus on jo pitkään ollut heikko. On toki tiloja ja maatalousyrityksiä, joilla menee hyvin, mutta valitettavan paljon on myös niitä, jotka käyvät raskasta selviytymistaistelua. Pitkät, usein fyysisesti rasittavat työpäivät ja taloudelliset huolet vaikuttavat väistämättä maatalousyrittäjien jaksamiseen. Aiheesta on viime vuosina puhuttu julkisuudessa entistä enemmän, mutta aika moni taitaa kuitenkin edelleen pitää stressinsä omana tietonaan.

Kun maatilalla menee kone rikki tai kun sattuu työtapaturma, niistä kyllä keskustellaan naapuritilallisten kanssa. Sen sijaan omasta hyvinvoinnista tai uhkaavasta uupumuksesta ei ole yhtä helppo puhua. On vaikea hyväksyä, ettei enää ehkä jaksakaan arjen paineiden alla.

Kynnys hakea apua on usein niin korkea, että apu jää hakematta, vaikka kaikki tietävät, että yksin kannettu taakka vain kasvaa ajan mittaan. Kun vaikeudet ja uupumus kasaantuvat, tilanteesta on vaikea päästä eteenpäin omin voimin.

Apua on onneksi saatavilla.

Satakunnassa ja Pirkanmaalla sitä voi saada esimerkiksi Varavoimaa Farmarille -hankkeen kautta. Se tarjoaa maatalousyrittäjille maksutonta apua muun muassa talouteen, työhyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvissä asioissa.

Apuun turvautuminen ei ole häpeä.

Hanketyöntekijä Virve Hindström (sivu 3) muistuttaa, että kenenkään apua tarvitsevan kohdalle ei ole vielä noussut seinä vastaan. Moni saattaa ajatella niin tilanteessa, jossa vaikeudet ovat pitkään seuranneet toistaan. Kun niiden keskellä velloo, ei itse näe ulospääsyä. Ulkopuolinen ammattilainen osaa kuitenkin katsoa asioita toisin silmin.

Suomalaiseen luonteeseen kuuluu mentaliteetti, että yksin on pärjättävä. Hindströmin mukaan maanviljelijöillä tämä vielä korostuu. Tästä asenteesta pitäisi jo luopua, sillä ulkopuoliseen apuun turvautuminen ei ole häpeä.

Kannattaa muistaa, että oma jaksaminen vaikuttaa suoraan siihen, miten omaa maatalousyritystään jaksaa luotsata eteenpäin. Omaan hyvinvointiin investoimisesta ei pidä tinkiä.