Luonto lataa akkuja

07.06.2017 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Nykyajan hektinen elämäntapa ja erilaisten koneiden ja laitteiden parissa vietetty aika kuormittaa sekä aikuisia että lapsia monin tavoin. Esimerkiksi erilaisten äly-laitteiden kanssa puuhailee entistä useampi, entistä pitempiä aikoja kerrallaan.
Joku voi väittää, että on rentouttavaa pelata esimerkiksi tietokonepelejä, selailla Facebookia tai vain surffailla verkossa. Totuus on kuitenkin se, että tarvitaan jotain muuta, jotta sekä mieli että keho elpyvät.
Neurobiologi Jarno Mikkonen totesi äskettäin Helsingin Sanomissa, että aivojen ylikuormitusta on vaikea tunnistaa, sillä aivot eivät kerro, milloin on tullut liikaa informaatiota. Mikkonen kannustaa menemään luontoon, sillä luontoyhteys vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti.
Luonnossa stressi vähenee, verenpaine laskee ja sydämensyke rauhoittuu: nämä vaikutukset näkyvät jo vaikkapa muutaman minuutin metsäkävelyn jälkeen. Luonnossa kulkeminen ja ulkona liikkuminen tekevät hyvää, se on jo monin tutkimuksin todistettu.
Jos luontosuhde on päässyt unohtumaan, mikään ei estä sen elvyttämistä. Meillä on täällä siihen erinomaiset mahdollisuudet. Huittisissa esimerkiksi Kännönvuoren ulkoilualueella ja Vampulan harjumaisemissa pääsee helposti keskelle rauhoittavaa luontoa.
Tässä, kuten monessa muussakin asiassa, aikuiset näyttävät mallia. Perheliikun-nasta opinnäytetyönsä tehnyt Ella Suontaustakin kannustaa perheitä liikkumaan yhdessä, myös luonnossa. Jo pienikin pyrähdys vaikka vanhempien työpäivän päätteeksi tekee hyvää. Ja nyt kun on loma-aika, luonnon voi ottaa retkikohteeksi vaikka kuinka usein.