Tukea ja tietoa valintojen tekemiseen

07.03.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Yhteishakuaika lukioon ja ammatilliseen koulutukseen päättyy ensi tiistaina. Ellei tähän mennessä ole hakukohdettaan valinnut, vielä on muutama päivä aikaa. Valitseminen ei ole kaikille helppoa, sillä harva tietää vielä peruskoulun viimeisellä luokalla, mihin elämässään tähtää. Koulutussuunnan valinta onkin nuorelle yksi elämän isoimmista päätöksistä.

Huittisten seudun nuoret ovat onneksi sikäli hyvässä asemassa, että hyviä jatko-opiskelupaikkoja on tarjolla sekä kotipaikkakunnalla että kohtuullisen matkan päässä naapurikunnissa. Kenenkään ei välttämättä tarvitse muuttaa pois kotoa opintojen perässä.

Olipa valinta sitten lukio tai ammattioppilaitos, tärkeintä on, että on joku suunnitelma. Valitettavan moni nuori jää peruskoulun jälkeen ilman opiskelu- tai työpaikkaa. Siksi on vaarallista jättää esimerkiksi yhteishaussa valinta tekemättä. Pahimmillaan se merkitsee ensimmäistä askelta kohti syrjäytymistä eikä meillä ole varaa yhdenkään nuoren syrjäytymiseen.

Valintojen tekemisessä tarvitaan aikuisten, opettajien, opinto-ohjaajien ja ennen kaikkea vanhempien tukea, tietoa ja keskustelua eri vaihtoehdoista.

Sama valinnan vaikeus kuin peruskoulunsa päättävillä on lukiolaisilla. Heidän pitäisi jo aika varhain tietää esimerkiksi se, mitä kursseja valita, sillä valinnat vaikuttavat usein oleellisesti jatko-opintomahdollisuuksiin.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu paljon nuorten stressistä ja uupumisesta. Tulevaisuus ja menestymisen paineet huolestuttavat ja ahdistavat.

Nuorten stressiä lievittävät esimerkiksi hyvä opiskeluilmapiiri ja oman koulun yhteisöllisyys, jota muun muassa moni entinen oppilas kertoo Lauttakylän lukiossa kokeneensa. Sekä opettajien että opiskelukavereitten tuki ja kannustus, ylipäätään hyväksyvä ilmapiiri kantaa silloin, kun opiskelu tuntuu raskaalta ja vaikealta.

Laadukkaan opetuksen lisäksi koulun hyvään henkeen kannattaa satsata, sillä se vaikuttaa myös opinahjon vetovoimaisuuteen. Ja vetovoimaa tarvitaan kun kilpaillaan opiskelijoista.