Sote saa kehittämään

06.06.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteiden uudistaminen tuntuu ottavan todella koville. Pitkään valmistellun uudistuspaketin ympärillä vellova keskustelu ei tavallisille ihmisille oikein tunnu aukeavan. Asia kuitenkin kiinnostaa, ja huolettaakin. Huolta ei yhtään vähennä se, millaista kissanhännänvetoa soten ympärillä on valtakunnan tasolla viime päivinä käyty.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjille tärkeintä on se, että palvelua saa ja esimerkiksi hoitoon pääsee silloin kun sitä tarvitsee. Kaikki haluaisivat palvelunsa mahdollisimman läheltä, mahdollisimman laadukkaina.

Tähän tarpeeseen on tartuttu nyt myös Huittisen terveyskeskuksessa, jossa aletaan tosissaan miettiä, miten avosairaanhoitoa voitaisiin kehittää laadukkaammaksi.

Se hyöty sotesta on, että se pakottaa julkisen terveydenhuollon panostamaan entistä parempaan palveluun.

Huittisten terveyskeskuksesta on tähänkin asti saanut hyvää palvelua, mutta mielikuvat terveyskeskuksesta ovat ainakin aika ajoin toisenlaiset. Harmia ja närkästystä syntyy, kun lääkärin vastaanottoaikaa joutuu odottamaan liian pitkään. Ne, joilla on mahdollisuus menevät yksityislääkärille, ja kerran sen tehtyään menevät toisenkin kerran.

Sanotaan, että tulevaisuus tehdään itse. Soten suhteen maakunnissa ei voida vaikuttaa kaikkiin asioihin, mutta on tärkeää, että toimeen tartutaan niissä asioissa, jotka ovat omissa käsissä.

Tervetullutta on esimerkiksi pohdinta terveyskeskuksen iltavastaanotosta ja viikonloppupäivystyksen palauttamisesta. Kuten terveyskeskuksen ylilääkäri sanoo, säästöjä se ei tuo, mutta olisihan se aikamoinen satsaus kuntalaisten hyväksi. Tässä muutostilanteessa, joka väistämättä vie kunnilta päätäntävaltaa ja toimintoja maakunnille, niiden kannattaa ehdottomasti laittaa jäljelle jäävät palvelunsa huippukuntoon.