Jo kaksi viikkoa voi muuttaa kaiken

06.02.2019 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Kun on 13-vuotiaana ahertanut pensaspapuja poimien välillä kuumassa auringonpaahteessa, välillä vesisateessa liejuisella pellolla, pidätellyt väsymyksen kyyneleitä ja kiukutellut itsekseen, miksi tähän ryhdyin, palkkapäivä tuntuu juhlalta. Kun saa ensimmäisen tilipussin, pääsee ostamaan silläjotain kauan haaveilemaansa, sen muistaa vielä vuosikymmenien päästä.

Ensimmäinen kesätyöpaikka on tärkeä ja sen merkitys tulevaisuudelle voi olla paljon suurempi kuin nuorena ymmärtääkään.

Ennen oli itsestään selvää, että kesätöitä haettiin heti kun ikä sen suinkin salli. Nykyään alle 18-vuotiaan on todella vaikea saada töitä kesäksi. Huittisissakaan ei ole ollut alaikäisille tarjolla kovin paljon kesäpestejä, mutta nyt asiaa yritetään korjata. Kaupungin ja yrittäjäyhdistyksen virittelemä kesäduunikampanja tulee todella tarpeeseen. Kampanjassa peräänkuulutetaan yhteiskuntavastuuta nuorten palkkaamiseen.

Jo parin viikon työrupeama on nuorelle iso asia. Parhaimmillaan se vmuuttaa nuoren käsityksiä työnteosta ja antaa intoa opiskeluun.

Yrittäjiä kannustetaan tarjoamaan töitä 15–17-vuotiaille. Kaikkiin tehtäviin ei näin nuoria voida palkata, mutta varmasti on töitä, joihin alaikäisetkin pystyvät ja joita he saavat lain mukaan tehdä.

Jokaisesta työstä saa eväitä tulevaisuutta varten.

Moni nuori unelmoi hienosta ammatista ja hyvästä palkasta, mutta kesätöihin on lähdettävä nöyrällä asenteella. Huippujohtajatkin ovat saattaneet nuoruusvuosinaan poimia mansikoita, siivota kaupassa tai tehdä jotakin muuta vähemmän hohdokasta. Jostain on aloitettava ja jokaisesta työstä saa eväitä tulevaisuutta varten.

Työssä käyminen vaatii sitoutumista; työpaikalle on mentävä joka päivä, työajasta on pidettävä kiinni ja tehtävät on tehtävä hyvin. Tämä pätee kaikissa ammateissa aikuisenakin.

Vanhempien on hyvä kannustaa jälkikasvuaan itse hakemaan kesätyöpaikkaa. Moni työnantaja hylkää hakijan heti, jos töitä kyselevät vanhemmat eikä nuori itse.

Toivottavasti mahdollisimman moni työnantaja tarttuu kesäduunikampanjaan ja palkkaa edes yhden nuoren pariksi viikoksi kesätöihin. Jotakin tekemistä löytyy varmasti, kunhan ennakkoluulottomasti lähdetään miettimään, mitä se voisi olla.