Juhlavuoden kulttuuritapaus

05.12.2017 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on näkynyt kaikkialla monenlaisina tapahtumina. Huittisissakin on vuoden mittaan saatu nauttia konserteista monista muista esityk-sistä.  Vielä niitä mahtuu loppuvuoteenkin.
Juhlavuoden ehdoton kulttuuritapaus koettiin kuitenkin viime viikolla, kun Rauman kaupunginteatteri vieraili Huittisissa näytelmällään Rakastunut Ryti. Tapio Liinojan ja Reidar Palmgrenin käsikirjoittaman näytelmän tuominen Huittisiin, presidentti Risto Rytin synnyinpaikkakunnalle, oli merkittävä teko.
Ryti-sali asettaa esityksille omat vaatimuksensa, sillä sen tekniikka ei tietenkään ole samaa luokkaa kuin ammattiteattereissa. Tässäkin tapauksessa oli jouduttu tekemään kompromisseja, mutta lopputulos oli onnistunut.
Tällä kertaa näytelmän aihe oli varmasti yksi syy, joka sai salin täyteen lähes joka näytöksessä. Toinen syy oli se, että ammattilaisten saaminen maakuntaan on hyvin harvinaista ja yleisö osasi arvostaa sitä. Paitsi Huittisista, väkeä oli saapunut laajalti myös ympäristökunnista, jopa Helsingistä saakka. Moni totesikin, että tuli tänne, koska Raumalle ei pitemmän matkan takia olisi tullut lähdettyä.
Väistämättä heräsi ajatus, voisiko tässä olla päänavaus uudenlaiselle yhteistyölle, jolla maakunnan ammattiteatterit saataisiin silloin tällöin, jopa säännöllisesti, vierailulle. Se merkitsee tietysti kustannuksia, mutta hyöty olisi molemminpuolinen.  Kaupungin kulttuurielämä saisi aivan uudenlaista sisältöä, mikä olisi jälleen yksi vetonaula Huittisiin päin, ja toisaalta teatterit saisivat varmasti uutta yleisöä myös kotisaleihinsa.