Huono lukutaito on iso este

05.09.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Lauttakylä-lehdessä julkaistaan tänään kirjailija Jukka Behmin novelli Näkymätön (s,15), joka on tarkoitettu erityisesti yläkoulun kahdeksasluokkalaisille. Novelli on osa Suomen Kustannusyhdistyksen ja Sanomalehtien liiton Luetko sinä?  kampanjaa. Sen avulla halutaan edistää nuorten lukemisen ja kirjoittamisen taitoja sekä saada heidät lukemaan kirjallisuutta ja sanomalehtiä.

Suomalaisten koululaisten lukutaitoa pidetään huippuhyvänä ja niin se varmasti osalla nuorista onkin. Huolestuttavan paljon on kuitenkin myös heitä, jotka eivät vielä peruskoulusta päästessäänkään lue sujuvasti.

Lukutaidon rapautumisesta puhutaan aika ajoin, muttei ehkä sittenkään tarpeeksi. Huono lukutaito on vakava asia, pahimmillaan siitä voi tulla este nuoren tulevaisuudelle. Kun lukemista ei oikein hallitse, koulunkäynti on vaikeaa ja moni muukin asia vaikeutuu.

Lukutaitoa ei kuitenkaan tarvita vain opintoja varten, sitä tarvitaan myös tavallisessa arkielämässä. Jokainen joutuu aikuisena vaikkapa täyttämään lomakkeita ja tekemään erilaisia sopimuksia. Ennen kuin niitä allekirjoittaa, on ymmärrettävä mihin nimensä laittaa. Myöskään työelämässä ei selviä ilman hyvää lukutaitoa.

On selvää, että esimerkiksi murrosikäisten innostaminen lukemaan ei ole helppo tehtävä. Sen takia kannattaakin aloittaa mahdollisimman varhain. Vanhemmat ison palveluksen lukemalla pienille lapsilleen iltasatuja ääneen, vieläpä sittenkin, kun he jo itsekin osaavat lukea.

Mitä enemmän kotona luetaan, sitä paremmat ilmaisun eväät lapset saavat. Lukutaito ei ole vain mekaanista sanojen osaamista vaan luetun ymmärtämisen taitoa. Oma äidinkieli on myös ajattelun väline. Mitä monipuolisempi on sanavarasto, sitä paremmin pystyy sisäistämään lukemaansa tekstiä ja tuottamaan sitä myös itse.

Lukutaituriksi oppii vain lukemalla ja luettavaa ovat kirjastot pullollaan. Sen kuin vain menee ja valitsee itselleen sopivaa tekstiä. Ellei perinteinen kirja innosta, on olemassa myös sähköisiä kirjoja, joita voi lukeavaikka tabletilta. Pääasia on, että lukee.