Juhlava alku

05.01.2017 Satu Ojala
kuva

Satakunnassa on tällä hetkellä 30 henkilöä, jotka ovat syntyneet vuonna 1917. Heistä ensimmäisenä pyöreät sata vuotta täytti Aino Hämäläinen Vampulassa. Häntä olivat uudenvuodenpäivänä onnittelemassa oman perheen ja palvelukeskus Annalan väen lisäksi niin maakuntajohtaja ja kaupunginjohtaja kuin Huittisten ja Satakunnan vanhusneuvostojen edustajat.
Suomea vanhempia eli yli satavuotiaita on Satakunnassa 43, heistä muutama huittislaisia. 1917 syntyneitä on Huittisissa kolme, joista toinen eli Hulda Kannisto täyttää sata vuotta jo ensi viikolla ja kolmannen syntymäpäivä on juhannuksen tietämissä.

Suomalaisten väestörakenne on muuttunut oleellisesti sadan vuoden aikana. Kun suomalaisia oli vuonna 1900 reilut 2,6 miljoonaa, nyt meitä on 5,5 miljoonaa.
Viime vuosisadan alussa joka kolmas suomalainen oli alle 14-vuotias, nykyään vain 16,3 prosenttia. Vuoden 2060 ennusteen mukaan suomalaisista 14,3 prosenttia on alle 14-vuotiaita ja yli 65-vuotiaita lähes joka kolmas.
Suomen kanssa yhtä iäkkäät kansalaiset ovat kokeneet elämässään aikoja, joiden ei toivoisi koskaan palaavan. Kun he olivat vauvoja, käytiin sotaa maan omien rajojen sisällä. Heidän parhaat nuoruusvuotensa kuluivat talvisodan ja jatkosodan jaloissa.

Tampereella on liki 20 vuoden ajan tutkittu 90-vuotiaita ja sitä vanhempia ihmisiä. Tulevina vuosina yhä useammat elävät 90- tai satavuotiaiksi. Heistä valtaosa asuu kotonaan, yksin. Heillä on monenlaisia sairauksia, mutta he ovat elämäänsä silti jokseenkin tyytyväisiä.
Tutkijoiden mukaan pitkäikäisyyden yleistyminen haastaa nykyisen palvelupolitiikan. Hyvä ja arvokas elämä edellyttää ainakin loppuvaiheessa ympärivuorokautista hoitoa.
Kaikkihan me haluamme elää hyvää elämää.