Maisemat taskuun

04.10.2017 Minna Karru
kuva

Maalaismaiseman hoito ei tarkoita maiseman museointia tai kulmakunnan tekemistä reservaatiksi. Se on toimimista tässä ajassa, tähän hetkeen sekä kylän omille asukkaille että siellä vieraileville.
Kylänraitit kuntoon -tilaisuudessa Huittisissa ProAgrian maisemasuunnittelija Jutta Ahro antoi yhdeksi tämän ajan vinkiksi maisemapolku-mobiilisovelluksen.
Hän kehotti ensin miettimään kaikenlaisia, monenlaisia, mielenkiintoisia kohteita ja sitten laittamaan ne kartalle sekä laatimaan niistä lenkki.
Tarinatalouden aikana on hyvä kaivaa myös esiin tarinat ja tuntemukset kohteen takaa. Eivät kaikki omalla kylälläkään enää tiedä, miksi esimerkiksi se kylän keskustan iso kuusi on nimenomaan Matin kuuis, Ahro
sanoi esimerkiksi.
Mobiilisovelluksessa tarinan voi kertoa paitsi kirjoituksena myös kuvin, äänin ja videoin.

Neljän vuoden takaisessa Maa- ja kotitalousnaisten keskuksen ja Sitran Maiseman tarina -julkaisussa todetaan, että tarina tekee paikasta lähestyttävämmän ja samaistuttavan. Samalla se kuitenkin nostaa esille
paikan erityisyyden.
Julkaisussa korostetaan, että paikan ainutlaatuisista ominaisuuksista voi löytää uusia menestymisen mahdollisuuksia. Mitähän ne ovat sinun kylälläsi?

 

Hetken hedelmiä

Konsultit keksivät kaikenlaista. Vuonna 2009 hyväksytyssä Huittisten kaupungin strategiassa visioteksti esimerkiksi päättyi tiivistykseen: Agribusiness City Huittinen.
Joskus hetken hedelmät ovat parhaita. Kylänraitit kuntoon -illassa maisemasuunnittelija Jutta Ahro tuli sanoneeksi: ”Huittinen lähellä kaikkea”.
Oivaltavalta tuntuu myös ajatus LP Vampula Huittinen -bussin perässä. Siinä Huittinen on mahdollisuuksien risteys.
Mahtaisivatko iskusanojen keksijät antaa kotikieliset oivalluksensa kaupungin käyttöön?