Kissan häntä ylös

04.05.2017 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Satakunta on Suomen ruoka-aitta: täällä kasvatetaan puhtaita, laadukkaita raaka-aineita, joista maakunnan elintarviketeollisuus jalostaa monenlaisia tuotteita. Satakuntalainen ruoka, lähiruoka, alkaa olla jo aika hyvin tunnettua kotimaakunnassa. Tunnettuutta on auttanut yleinen kiinnostus ruokaa ja ruoanlaittoa kohtaan.
Oman tuotannon ja tuotteiden puolesta ei kuitenkaan vielä puhuta liikaa. Kaikki eivät ole oivaltaneet, millainen merkitys alkutuotannolla ja jalostuksella on koko maakunnan hyvinvoinnille.
Näiden asioiden puolesta lyö rumpua muun muassa Satakunnasta – Sikses parasta -tiedonvälityshanke. Tänä vuonna hankkeessa juhlistetaan myös Suomen 100-vuotista taivalta muistuttamalla monin tavoin lähiruoasta ja yhdessä syömisen tärkeydestä. Ruokahan on olennainen osa kaikenlaisia juhlia.
Juhlavuoden kunniaksi Sikses parasta -hankkeessa on parhaillaan menossa äänestys, jossa kuka tahansa voi äänestää esimerkiksi Vuoden satakuntalaista lähiruokaa, alkutuottajaa, pienjalostajaa, lähiruokatulokasta, lähiruokakauppiasta, lähiruokaravintolaa tai Vuoden lähiruokatekoa.
Jokaiseen kategoriaan löytyy varmasti myös Huittisten seudulta hyviä ehdokkaita. Ja vaikka me itse ne tunnemme, eivät esimerkiksi porilaiset tai merikarvialaiset välttämättä tunne. Kannattaa siis äänestää ja nostaa näin oman alueen ruokaosaamista esiin. Kuten vanha sanonta kuuluu, kukas kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse.