Omaa ehdokasta valitsemaan

01.03.2017 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Internetin aikakausi on saanut suomalaisetkin keskustelemaan ja ottamaan kantaa. Netin keskustelukanavilla ja sosiaalisessa mediassa on helppo vaihtaa mielipiteitä, toisinaan hyvinkin räväkästi.
Myös katuparlamenteissa ja kahvilaporukoissa ruoditaan paitsi valtakunnan tason asioita, myös kotikunnan päättäjien ratkaisuja. Mielipiteitä kyllä löytyy ja kantaa otetaan, mutta jostain syystä vaikuttamisintoa ei tahdo riittää vaaleissa.
Äänestysprosentit ovat viime vuosina pienentyneet kaikissa vaaleissa. Vuoden 2012 kuntavaaleissa Huittisten äänestysprosentti putosi vuoden 2008 kuntavaaleista pari prosenttia. Nukkuvien puolueeseen kuului siten 2012 neljä kymmenestä kuntalaisesta ja se on paljon se. Sastamalassa vastaava pudotus oli vielä suurempi eli neljä prosenttia.
Moni perustelee äänestämättä jättämistään sillä, ettei ymmärrä mitään politiikasta eikä se edes kiinnosta. Jokaista kuitenkin kiinnostaa, miten kotikunnassa hoidetaan kouluasioita, millaista päivähoitoa on tarjolla, minne kaavoitetaan tontteja ja millaisessa ympäristössä täällä tehdään töitä ja eletään.
Äänestämällä kuntavaaleissa voi vaikuttaa juuri näihin asioihin, joten luulisi, että kaikilla, jotka kunnan palveluja käyttävät, olisi suuri motivaatio lähteä huhtikuussa uurnille.
Paikalliset kuntavaaliehdokkaat ovat selvillä, nimet löytyvät tänään tästä lehdestä. Kannattaa haastaa heitä vastaamaan itselleen tärkeissä asioissa. Ehdokaslistoilla luulisi olevan ainakin joku, jonka mielipiteille ja näkemyksille voi antaa äänensä