Asenne vaikuttaa turvallisuuteen

20.03.2019 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Tunteiden myllerrys auton ratissa voi olla kohtalokasta. Kun muiden liikennekäyttäytyminen saa ärsytyksen äärimmilleen, oma tarkkaavaisuus herpaantuu ja turvallisuus saman tien.

Puhutaan rattiraivosta, joka on hyvin voimakas ilmaisu. Ellei suorastaan raivoa, niin jonkinasteista harmistusta on varmasti jokainen autoilija joskus kokenut.

Omat liikennetaidot ja liikennekäyttäytyminen arvioidaan helposti paremmaksi kuin muiden, vaikka myös niissä voisi olla paljon parantamisen varaa. Huittislaisia tuntuu ärsyttävän eniten alinopeus; kun ei pääse etenemään haluamaansa tahtia, alkaa kiukuttaa. Yhtä ärsyttävää on se, että kun itse ajaa nopeusrajoitusten mukaan, joku alkaa aina roikkua mielenosoituksellisesti takapuskurissa kiinni.

Yllättävää kyllä, varsin usein liian lähelle tulevat rekat, joiden ratissa olevien ammattilaisten pitäisi hyvin tietää, mitä liian pienestä turvavälistä voi seurata. Jos edellä ajava joutuu yhtäkkiä jarruttamaan ja takana on iso, raskas ajoneuvo, jokainen tietää, millaista jälkeä siitä syntyy.

Kiukkuisia kuskeja on varmasti kaikenikäisiä. Vuosikymmeniä ajaneiden asenteita on ehkä vaikea muuttaa, siksi oikea liikenneasenne olisi hyvä omaksua jo nuorena, samalla kun hankitaan ajokortti.

Suuri vaikutus on aikuisten esimerkillä.

Liikennesääntöjen ja ajamisen lisäksi on tärkeää osata yhteispeli ja hyvän liikennekäyttäytymisen periaatteet. Autokouluilla on iso vastuu paitsi ajokoulutuksesta myös asenneopetuksesta.

Suuri vaikutus on myös aikuisten esimerkillä, muun muassa sillä, miten nuoren omat vanhemmat liikenteessä käyttäytyvät.

Erityisen tärkeää hyvä liikennekäyttäytyminen on tällä hetkellä, kun teillä ajelee yhä nuorempia kuljettajia mopoautoineen ja pian myös kevytautoineen. Kokeneiden aikuisten on syytä säilyttää malttinsa, kun edessä matelee hitaampi ajoneuvo. Liian lyhyt turvaväli ja kiukkuisesti, harkitsematta tehdyt ohitukset aiheuttavat vaaratilanteita, joiden seuraukset voivat olla kohtalokkaat.