Aktiivinen tiedotus lisäisi kiinnostusta

14.11.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on käyty ja Huittisissa tulos oli valitettavan kehno. Ennakkoäänestysprosentti tipahti aika reilusti, sillä neljä vuotta sitten se oli 9,92 ja nyt vain 7,71.

Tulos ei toisaalta ole ihme, sillä seurakuntavaalit näyttävät olevan Huittisissa aika huomaamattomat vaalit. Niistä ovat tietenkin ajan tasalla seurakunnan aktiivitoimijat sekä he, jotka muuten seuraavat seurakunnan asioita. Monelta muulta vaalit voivat mennä kokonaan ohi, sillä niistä on Huittisissa tiedotettu hyvin vähän.

Seurakuntavaalit, luottamushenkilöiden valinta, on yksi seurakunnan toiminnan merkittävimmistä tapahtumista. Se on myös oiva tilaisuus tehdä seurakuntaa näkyväksi ja sen toimintaa tunnetuksi esimerkisi uusille, äskettäin paikkakunnalle muuttaneille ihmisille.

Tämä mahdollisuus olisi Huittisten seurakunnassakin kannattanut hyödyntää. Vaalitiedottaminen meni varmasti pilkulleen pykälien mukaan, mutta se ei riitä, jos todella halutaan saada seurakuntalaiset kiinnostumaan ja äänestämään.

Naapuriseurakunta Sastamala on ollut huomattavasti aktiivisempi. Se kertoo verkkosivuillaan monipuolisesti seurakuntavaaleista ja äänestämisestä. Sastamalan seurakunta julkaisi myös oman vaalilehden, jonka etusivulla muun muassa kerrotaan, että seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaat ovat äänioikeutettuja. Kuinkahan moni Huittisten seurakunnan nuori jäsen tietää tämän?

Sastamalassa on lähetetty kaikille seurakuntavaalien äänioikeutetuille vaalikirje, jossa on tieto ehdokkaista, vaalien ennakkoäänestyspaikoista ja ajoista sekä vaalipäivän äänestyspaikasta ja ajasta. Kirjeessä oli myös äänestyskortti. Kirje on hyvä muistutus ja kannustin äänestämään.

Toivottavasti Huittisissa kuitenkin saadaan sunnuntaina väkeä äänestämään ja seurakuntavaalien äänestysprosentti nousemaan. Nyt valittavat luottamushenkilöt päättävät neljä seuraavaa vuotta, miten seurakunnan taloutta hoidetaan ja toimintaa kehitetään. Ei ole yhdentekevää keitä päättävissä elimissä istuu.