
Ilman partiolaisia Suomessa ei – ehkä - olisi adventtikalenteriperinnettä. Tai jos olisi, niin traditio ei ainakaan olisi alkanut vielä vuonna 1947.
Silloin nimittäin Suomen Partiotyttöjen silloinen johtaja Tessi Fazer ehdotti, että partiolaiset teettäisivät oman kalenterin. Sen myynnillä kerättäisiin varoja partiotoimintaan. Idean hän oli saanut Ruotsissa käydessään.
Piparinruskea ensimmäinen kalenteri ei ollut menestys, avautuvien luukkujen ideaa ei heti ymmärretty. Parissa vuodessa ymmärrys kasvoi. Partiolaisten adventtikalenterien luukkuja on sen jälkeen avattukin joka joulun aika.
Myös monet muut tahot innostuivat joulukalentereista 1950-luvulta lähtien. Partiolaisten kalenteri on nimensä mukaisesti juuri adventtikalenteri, koska ensimmäinen luukku avataan jo ensimmäisenä adventtina. Se voi aikaisimmillaan olla jo 27.11.

Huittisten pääkirjaston eteisaulan vitriineissä on esillä partiolaisten adventtikalentereja vuodesta 1992–2021, muutama vuosi puuttuu välistä.
KAIKKI partiolaisten adventtikalenterit voi katsoa täältä.

Nähtävillä kirjastossa on esimerkiksi vuoden 2003 kalenteri. Se äänestettiin kaikkien aikojen kauneimmaksi partiolaisten adventtikalenteriksi. Anita Polkutien kuvittamaan kalenteriin oli piirtynyt kaupunkimaisema pastellien sävyissä.
Tietyt aiheet löytyvät luukkujen takaa joka vuosi, adventin pyhinä perinne tarkoittaa kynttilää tai kynttelikköä, Lucian päivänä Lucia-neito ja itsenäisyyspäivänä siniristilippu. Näyttelytiedotteessa kerrotaan kuitenkin, että yhden kerran kuvittajalle ei ollut huomattu kertoa noista perinteisistä luukkukuvista, sinä vuonna 6.12. luukussa askelsikin kameli.

Vampulan kirjaston vitriineissä voi adventtikalenterien sijasta tiirailla 1940–1960-lukujen joulukortteja.
Korttien enkelit ja muut joulun ihmeet ovat Hannu ja Kaarina Leppämäen kotiarkistosta.
Tapahtumatiedot
Adventtikalenterinäyttely Huittisten pääkirjaston eteisaulan vitriineissä joulukuun ajan.
Joulukorttinäyttely Vampulan kirjastossa joulukuun ajan.