Ladataan ilmoitusta

Ylijoen keramiikkaa näytteillä Keraamikkojen Killan yhteisnäyttelyssä

Savikukkien lisäksi Birgit Ylijoki rakastaa kanoja, joita hänen kolmas näyttelyyn lähettämä teos sisälsi. Turun Brinkkalassa näitä ei kuitenkaan nähdä, mutta jaloissa oleva kukka kylläkin. Kuva: Nea Jokela
Savikukkien lisäksi Birgit Ylijoki rakastaa kanoja, joita hänen kolmas näyttelyyn lähettämä teos sisälsi. Turun Brinkkalassa näitä ei kuitenkaan nähdä, mutta jaloissa oleva kukka kylläkin. Kuva: Nea Jokela

Huittislaisen keramiikkataiteilija Birgit Ylijoen kaksi työtä on valittu Turunmaan Keraamikkojen Killan yhteisnäyttelyyn TunneSavi – Själens Lera. Näyttely pidetään Turun Brinkkalan Galleriassa ja se on auki koko kesän ajan.

Ensimmäinen työ, joka Ylijoelta valittiin on nimeltään Rempallaan. Se on iso, savesta tehty puulta näyttävä ovi, joka kuvastaa maalla elämisen rauhallisuutta ja elämän olemista aina vähän rempallaan.

Toinen työ on nimeltään Kukat. Teokseen kuuluu kolme levy- ja lypsytekniikalla tehtyä savikukkaa. Kukat kuvastavat Ylijoen rakkautta kukkiin, vaikka hän ei itse pysty eläviä kukkia pitämään elossa. Nämä savikukat näin ollen korvaavat oikeiden puutteen.

Yhteensä Ylijoki lähetti kolme työkokonaisuutta näyttelyyn, joista kaksi valittiin osaksi näyttelyä.

–Olin todella yllättynyt ja häkeltynyt, että edes yksi töistäni valittiin, mutta että jopa kaksi. Olen hyvin kriittinen omia töitäni kohtaan, joten tämä tuli aivan puskista, Ylijoki sanoo.

Näyttely on Ylijoen ensimmäinen, mutta keramiikkataiteilijana hän on toiminut jo useamman vuoden.

Ylijoki kertoo olevansa elämäntapaintiaani, joka tekee taidetta inspiraation varassa, tunne edellä. Hän tunnustaa, että ei koe olevansa kovin tuottelias, ja siksi taide-esineiden tekeminen tuntuu luontevammalta kuin tarveastioiden.

–Tämä on elämäntapa, joka alkaa vihdoin tuottaa hedelmää.

Saven kanssa työskennellessä voi kadottaa ajantajun ja päästää aistit sekä tunteet valloilleen. Savi on ikivanha materiaali, josta ihmisellä on tuhansien vuosien kokemus, todetaan killan tiedotteessa.

Keramiikan tekeminen vaatii herkkää tuntoaistia ja sen avulla voi käsitellä ja tuoda esiin tunteen, jos toisenkin. Nämä väitteet myös Ylijoki allekirjoittaa.

Ylijoki odottaa näyttelyltä yhteisöllistä toimintaa muiden killan taitelijoiden kanssa ja rehellistä palautetta näyttelyn kävijöiltä. Myös uudenlainen näkyvyys omille töille on Ylijoen tavoitteena tässä näyttelyssä.

–Toivon, että mahdollisimman moni huittislainen ja lähikuntalainen kävisi katsomassa ja nauttimassa ainutlaatuisesta yhteisnäyttelystä Turun Aurajoen varrella, Ylijoki kertoo.

Näyttelyn on koonnut killan ulkopuolinen jury kuvanveistäjä Katri Paunu. Näyttelyssä on esillä 18 taiteilijalta monia erilaisia tekniikoita ja polttomenetelmiä.

Oheismateriaalina näyttelyssä on pieni keramiikan sanasto, jonka avulla katsoja voi lisätä keramiikan tuntemustaan. Lisäksi näyttelyssä on esillä kuvia ja videota kiltalaisten työskentelystä.

Ideana on myös se, että aina joku taiteilijoista olisi itse paikalla esittelemässä näyttelyn teoksia ja vastaamassa ihmisten kysymyksiin.

Turunmaan keraamikkojen kilta on yhdistys, joka perustettiin vuonna 2005 kokoamaan yhteen alueella toimivia ammattikeraamikkoja. Yhdistyksen tarkoituksena on tuoda esiin jäseniensä ammattitaitoa ja osaamista, sekä lisätä yhteistyötä keraamikkojen välillä.

Jäseniä on koko Varsinais-Suomen alueelta. Tällä hetkellä jäseniä on 27 ja joukossa on vuosikymmenien uran tehneitä kuin vastavalmistuneitakin.

Tapahtumatiedot

Turunmaan Keraamikkojen Killan yhteisnäyttely Brinkkalan Galleriassa (Vanha Suurtori 2)

2.6.–20.8.2023.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa