Ladataan ilmoitusta
Menoksi

Kirkkokonsertilla tukea sotaveteraaneille

Veteraaniveljet lauloi pyhäinpäivänä Keikyän kirkossa. Kuorossa ovat Pertti Riutta (vas.), Hannu Kuukka, Matti Koivisto, Matti Oittinen, Jukka Leppänen, Pertti Pohjolainen, Erkki Pajunen, Pauli Ullvén ja Markku Koivula. Kuvasta puuttuvat Heikki Kiiski, Voitto Kankaanpää, Erkki Nieminen ja Kari Oittinen. Kuva: Satu Ojala
Veteraaniveljet lauloi pyhäinpäivänä Keikyän kirkossa. Kuorossa ovat Pertti Riutta (vas.), Hannu Kuukka, Matti Koivisto, Matti Oittinen, Jukka Leppänen, Pertti Pohjolainen, Erkki Pajunen, Pauli Ullvén ja Markku Koivula. Kuvasta puuttuvat Heikki Kiiski, Voitto Kankaanpää, Erkki Nieminen ja Kari Oittinen. Kuva: Satu Ojala

Koronapandemia on estänyt parina keväänä perinteisen veteraanikeräyksen Kiikassa ja Keikyässä.

–Olemme saaneet apua veteraanikeräyksen toteuttamiseen puolustusvoimilta, mutta viime ja tänä vuonna se ei ole ollut mahdollista, kertoo Keikyän Sotaveteraanien puheenjohtaja Vesa Yli-Hongisto yhdistyksen tiedotteessa.

Keräyksen merkitys on ollut suuri veteraanien tukemisessa ja sitä korvaamaan Keikyän Sotaveteraanit järjestää kirkkokonsertin Keikyän kirkossa 27. marraskuuta.

–Keräysvaroilla on voitu hankkia joulutervehdykset veteraaneille, heidän puolisoilleen ja leskilleen. Osalle se merkitsee suurta apua, toisille se on mukava muistaminen ja lisä.

Keikyässä on kolme veteraania, yksi puoliso ja 14 leskeä. Leskillä ja puolisoilla ei ole veteraanitukea eikä muita samanlaisia etuja kuin sotainvalidien leskillä ja puolisoilla.

–Veteraaniyhdistysten työ jatkuu niin kauan kuin on veteraaneja ja heidän leskiään jäljellä. Tänä vuonna veteraanien joukko on harventunut merkittävästi.

Keikyän Sotaveteraanien hallituksessa heitä ei ole enää yhtään, mutta kaikki jäsenet ovat jollakin tavalla sidoksissa veteraaneihin, kerrotaan yhdistyksen tiedotteessa.

–Kutsu hallitukseen on tehtävä, josta ei voi kieltäytyä. Hallitukseen on kutsuttu jäseniksi henkilöitä, jotka kunnioittavat veteraaneja. Me kaikki kunnioitamme heitä, jotka ovat parhaat vuotensa rämpineet sodassa puolestamme. Velvollisuutemme on jatkaa toimintaa niin pitkään kuin tarvetta on, Yli-Hongisto sanoo.

–Olen itse ollut monessa yhdistyksessä mukana, mutta en missään näin aktiivisessa.

Yli-Hongisto arvioi, että veteraaniyhdistykset keskittyvät tulevaisuudessa perinnetyöhön.

–Sastamalaan on perustettu perinneyhdistys, mutta Keikyän Sotaveteraaneissa ei ole tehty päätöstä siihen liittymisestä.

Sotaveteraaniyhdistys osallistuu erilaisiin juhlatilaisuuksiin, järjestää virkistystoimintaa, kuten retkiä ja pikkujoulun jäsenistölle.

–Olemme itsenäisyyspäivänä, kaatuneiden muistopäivänä, talvisodan päättymisen päivänä laskeneet seppeleen sankarihaudalle. Muistamme sotaveteraaneja heidän merkkipäivinään ja Veteraaniveljet ovat saattamassa veteraaneja viimeiselle matkalle.

Keikyän Sotaveteraanien oma kuoro Veteraaniveljet on aktiivinen osa veteraanien toimintaa.

–Kuoro aloitti toimintansa vuonna 1990. Vuodesta 1994 lähtien sitä on johtanut Keikyän seurakunnan, nykyisin kappeliseurakunnan kanttori, tällä hetkellä kanttori Päivi Vuoristo. Kuoro syntyi veteraanien halusta tavata toisiaan, kertoo kuoron vetäjä Matti Koivisto.

Kuorossa on tällä hetkellä 13 jäsentä, joista yksi on veteraani.

–Kuorolaisia on Keikyän lisäksi Kiikasta, Kiikoisista, Karkusta, Sammaljoelta, Huittisista ja Vammalasta. Porukka on äärettömän sitoutunutta ja käymme esiintymässä myös seurakuntayhtymän muissa kappeliseurakunnissa. Lähinnä ne ovat veteraanien saattamista viimeiselle matkalle, kertoo Matti Koivisto.

Veteraaniveljien lisäksi marraskuisessa kirkkokonsertissa esiintyvät Petri Kiiski Jukka Keskitalon säestyksellä ja lauluyhtye Aggapee.

Kirkkokonsertti Keikyän kirkossa la 27.11. klo 16

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa