Ladataan ilmoitusta

Hukken kovertamaa pilkettä ei polteta

Joissain veistoksissaan Hugo Kivinen käsitteli pinnan kirkkailla väreillä.. Kuvat: Huittisten museo
Joissain veistoksissaan Hugo Kivinen käsitteli pinnan kirkkailla väreillä.. Kuvat: Huittisten museo
MInna Karru

Hugo ”Hukke” Kivinen oli vaatimaton ja hiljainen mies. Hän ei nostanut itseään eikä töitään esille, taustoittaa Huittisten museonjohtaja Satu Rantala.

Yleisön pyynnöstä museolle on kuitenkin kesäksi koottu reilun 60:n pienoisveistoksen näyttely. Veistokset ovat niitä, joista esimerkiksi satakuntalaisen ITE-taiteen kartoittajat valokuvaaja Veli Granö ja ITE-museon amanuenssi Elina Vuorimies innostuivat.

– Poikkeuksellista ITE-taiteellista laatua. Kekseliäitä ja humaanin humoristisia teoksia, Granö muotoili Lauttakylän-lehden haastattelussa viime vuonna.

museo hugo1.JPG
Hugo Kivisen veistokset ovat leppää tai koivua. Puun hän keräsi, kuori ja kuivasi itse.

ITE-termi tulee sanoista itse tehty elämä. Huittisten museon näyttelytekstissä mainitaan, että ITE-taide on osa tekijänsä elämänpolkua. Myös työmies Kivinen (1904–1975) oli itseoppinut puun käsittelijä.

Museonjohtaja tietää kertoa, että veistäminen oli hänelle harrastus ja mieluisaa ajankulua. Veistosten lisäksi hänen käsissään syntyi myös huonekaluja, tarve-esineitä ja leluja. Kivinen valmisti puisia pienoisveistoksia erityisesti eläkkeelle jäätyään.

Museonjohtaja arvelee, että Kivinen teki vähintään reilut sata veistosta.

–Mahdollisesti enemmänkin.

Näyttelyn alla huittislainen Sauli Mäkinen lahjoitti Huittisten museolle kahdeksan veistosta. Mäkisen isänisänsä sisar oli Hugon vaimo. Veistokset kulkeutuivat Mäkiselle suvun kautta.

Kaikkiaan museon kokoelmassa on reilut 80 Kivisen veistosta. Pääosa veistoksista on peräisin keräilijänä tunnetun Aleksi Saarelan kokoelmasta.

–Moni niistä on pilke silmäkulmassa veistetty.

Oskarilta kalossit, Amandalta hääpuku

Museo_vaihtuva_nayttely-1560.jpg
Oskar Kivi (1841-1901) oli aikansa monipuolisuusmies. Kuvat: Mediaverstas
Museo_vaihtuva_nayttely-1486.jpg
Leskeksi jäänyt Kivi avioitui Amanda Kankaanpään (1850–1929) kanssa. Näyttelyssä on esillä Amandan morsiuspuku.

Kartanonomistaja, liikemies, yhteisten asioiden hoitaja. Ja myös uudistusmies. Sitä kaikkea oli Huittisiin 1860-luvulla parikymppisenä muuttanut Oskar Kivi ((1841 Urjala–1901 Huittinen).

Huittisten museon näyttelyssä Oskar Kiven tarinaa kerrotaan tekstein, jota höystetään valokuvilla ja esineillä. Esillä ovat muun muassa Oskarin kalossit, mahdollisesti ensimmäiset Huittisissa sekä hänen toisen vaimonsa Amandan hääpuku. Huittisten kotiseutuarkistosta on lainassa Kiven kartanon Kivirannan albumeja.

Kivirannan isäntänä Oskar oli henkilö, joka pelasti kartanon, oli edistyksellinen viljelijä ja myös meijeritalouden edistäjä.

Näyttelyn vaikuttaja-osiossa Kivi esitellään kuntakokouksen voimahahmona ja talonpoikaissäädyn valtiopäivämiehenä vuoden 1872 valtiopäivillä. Yhteisellä asialla hän on näyttelyssä myös Säästöpankin perustajana, kansanopiston puolestapuhujana, tieasioiden edistäjänä ja seurakunnan asioiden hoitajana.

Liikemies-Kivi on näyttelyssä oluttehtailija ja laivanvarustaja.

–Juuri Oskar Kiven monipuolisuus oli seikka, joka innosti järjestämään näyttelyä, sanoo Huittisten museonjohtaja Satu Rantala.

LUE jutun pidempi versio Oskar Kivi päätti ja teki – hankki vaikka kassakaapin uudelle pankille

Tapahtumatiedot

HugoITE-näyttely Huittisten museossa 14.8. asti, ti–pe klo 12–17, la–su klo 12–16

Oskar Kivi -näyttely Huittisten museossa lokakuun loppuun la–su klo 12–16, kesällä myös ti–pe klo 12–17

Käsityöläistori museon pihamaalla pe 8.7. klo 15–19

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa