Pekka Vuoren tonttuja ja satujen sinistä hämärää

Näyttely

Kiikkalaissyntyisen kuvittajan ja kirjailijan Pekka Vuoren satukirjojen kuvituksia on esillä Suomalaisen kirjan museossa Pukstaavissa  Sastamalassa. Piippalakkien maisemissa -näyttely esittelee Vuoren tuotantoa erityisesti satumaisemien ja tonttuhahmojen kautta.
–Toiminnallisessa näyttelyssä kuljetaan metsän siimeksestä satujen siniseen hämärään, jossa voi pulahtaa vaikkapa palloavantoon tai sovittaa itsekin tonttumaista hattua. Näyttelyssä on esillä myös harvoin nähtyjä Pekka Vuoren satujen kuvitusoriginaaleja, jotka hän on lahjoittanut Pukstaavin kokoelmaan, kertoo näyttelyn suunnittelija, amanuenssi Aino-Maria Kangas.

Lastenkirjojen lisäksi Vuoren kädenjälki on tuttua myös kirjankansista ja korteista. Lisäksi hän on tehnyt kuvituksia muun muassa Helsingin Sanomiin, Suomen Kuvalehteen ja Uuteen Suomeen.

Nykyisin Helsingissä asuva Vuori on toiminut lastenkirjailijana 1960-luvun lopulta, häneltä on ilmestynyt 11 lapsille suunnattua teosta.
–Vuoren satukirjoissa maisema saa kertojan roolin, Kangas sanoo.
–Jos sadulle pitäisi nimetä jokin väri, niin se olisi kyllä sininen, hieman karmiininpunaiseen vivahtava sininen”, Pekka Vuori kuvailee.

–Vuoren tarinoissa seikkaillaan myyttisissä kansallismaisemissa, kierretään jännittäviä kaukomaita, käännetään kaikki ylösalaisin ja eletään satuhahmon arkielämää. Satujen lempeän vallaton maailma kutsuu niin lapset kuin aikuisetkin heittäytymään ulos totutuista rooleistaan ja katsomaan maailmaa uusin silmin.
–Saduissa voi kokea voiman- tai vallankäyttöä. Sehän on se, mitä lapsi kaipaa. Voi kokea itsekin olevansa voimakas, kun lukee vallankäytöstä, Vuori sanoo.
 

Pekka Vuorelta on ilmestynyt 11 lapsille suunnattua kirjaa.
Ke 10.10. - 28.2.
Pukstaavi, Marttilankatu 12, Sastamala