Sinnikästä kyvykkyyttä - näyttämöllä Niskavuoren Heta

Näytelmä

–Hella Wuolijoen teksti on niin vahvaa, että lähdemme liikkeelle nimenomaan siitä. Nykyihmisistä jotkut sanakäänteet saattavat tuntua pateettisilta, mutta ajatukset niiden takana ovat nerokkaita, sanoo RTT:n ohjaaja Kati Juurikka.
–Paljon olemme miettineet ihmisten arvopohjaa, esimerkiksi Hetan materialistista kamppailua. Hänhän uhkui halua rakennuttaa Muumäen tilasta Niskavuoren taloakin komeamman. Tässä ajassa materialismia on ihan yhtä lailla.
–Se onkin yksi syy, miksi emme ole halunneet tehdä näytelmästä epookkia. Tarinan tavoin myös puvustus ja lavastus ovat ajattomia.
Juurikka lupaa kuitenkin, että joka esityksessä Sarkia-näyttämöllä rakennettaan Muumäen mahtitilaa.

RTT:n Heta on Karoliina Nikitin. Kymmenen vuotta sitten hän oli Malviina-meijerska RTT:n edellisessä Niskavuori-näytelmässä, Niskavuoren nuori emäntä.
Näytelmän Akusti on ensi kertaa RTT:n yhteisössä näyttelevä Mikael J. Mäkinen.
–Tosi vastakkaiset hahmot ja roolityöt. Akusti on mitä lempein, leppoisin ja rau-hallisin mies. Heta kaikkea päinvastaista, ja suurella skaalalla, Juurikka toteaa.

Kaikkiaan Hetaa on tekemässä 35 Romua.
–Lukumäärä osoittaa, että ihmisillä on tarve tehdä  yhdessä. Joukossa on niin konkareita kuin uusia kasvoja, jotka tuovat tekemiseen myös uusia näkökulmia.
Juurikka uskoo muutoinkin yhteisön voimaan.
–Minä ohjaajana näytän suunnan ja yhteisön voimavaroilla mennään niin pitkälle kuin valitulla polulla pääsee, hän sanoo.

Akusti (Mikael J. Mäkinen) ja Siipirikko (Susanna Lehtonen). (Kuva:Arja Koski)
Pe 29.6. klo 19:00 - 15.7. klo 14:00
Sarkia-näyttämö, Sastamalan Kiikka