Mitä kuuluu Loimijoelle?

Luentosarja

Loimijoen alueen vesien tila on aihe, joka monia mietityttää. Voiko Loimijoessa uida vai näkyykö vanha teollinen historia edelleen veden laadussa? Entäpä joen kalasto, uskaltaako kaloja syödä? Miksi vedenpinta on taas näin alhaalla?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin tarjotaan vastaus la 27.4. käynnistyvässä avoimessa luentosarjassa Mitä kuuluu Loimijoelle? Luennoilla asiantuntijat avaavat alueen vesien ja kalaston tilaa tutkitun tiedon pohjalta. Luennoilla tutustutaan myös erilaisiin kunnostusmenetelmiin ja kuullaan paikallisten yhdistysten käytännön kokemuksia ja esimerkkejä jo toteutetuista kunnostustoimista.

Ensimmäinen luento la 27.4. valottaa alueen kalaston tilaa niin Loimijoessa ja sen sivu-uomissa kuin Tammelan järvissäkin. Loimijoen alueen kuormittajien yhteinen vesistötarkkailu on aloitettu jo vuonna 1974 ja seurantatietoa löytyykin vuosikymmenien ajalta. Kalastotietoa on koottu alueen kalastajille tehdyillä kyselyillä, koekalastamalla rysillä sekä erilaisten hankkeiden yhteydessä tehdyillä tutkimuksilla. Velvoitetarkkailun yhteydessä kaloja arvioidaan myös aistinvaraisesti erityisen makuraadin toimesta. Loimijoelle kalastajia houkuttaa erityisesti toutain. Loimijoen sivu-uomasta, pohjavesivaikutteiselta Hanhijoelta on jopa löydetty luontainen taimenkanta.

Luentosarjan järjestää Loimijoen vesiviesti -hanke Wahren-opiston ja Tammelan järviyhdistysten kanssa.

 

Luentoja on kaikkiaan neljä, ja nealkavat lauantaisin klo 14 Forssassa HAMK:n auditoriossa.

27.4. Koukuttaako Loimijoki kalastajan? -tietoa kalakannoista ja virtavesistä
4.5. Loppuuko Loimijoesta vesi? -tietoa säännöstelystä ja sen vaikutuksista
11.5. Miten kotijärvi kunnostetaan? -tietoa eri kunnostustoimista
18.5. Voiko Loimijoessa uida? -tutkittua tietoa vesien tilasta

Sarja päättyy 8.6. Avoimet kunnostuskohteet -päivään. Kohteet ovat Tammelassa, ja ne näkyvät täältä.

La 18.5. - 8.6.
HAMK:n auditorio, Wahreninkatu 11, Forssa