Huittisten museossa mustaa paperia ja pellon piennarta

Näyttely

Taiteilija Emil Cedercreutz (1879–1949) leikkasi siluetteja 5–6-vuotiaasta pojannappulasta lähtien. Lapsena häntä kiehtoivat erityisesti köyliöläisen kotikartanon torpparien 140 hevosta.
–Maatalous olikin yksi aihealueista, joista Cedercreutz teki eniten siluettikuvia. Hän kuvasi paljon maaseudun ja maatalojen päivittäistä elämää ja työntekoa. Silueteissa esiintyi sekä ihmisiä että eläimiä, toteaa museoamanuenssi Satu Tenhonen Emil Cedercreutzin museosta Harjavallasta.
–Muita hänen siluettitaiteessaan usein esiintyviä aiheita ovat naiset, maisemat, luonto ja hevo-set. Perinteiset sivuprofiilimuotokuvat ihmisistä ovat oma kokonaisuutensa Cedercreutzin tuotannossa, 
Parisenkymmentä maatalousaiheista siluettia Emil Cedercreutzin museon kokoelmasta on esillä Huittisten museossa lokakuun loppuun.

Huittisten museossa Emil Cedercreutzin siluettinäyttelyä höystetään huittislaisen Hugo Kivisen (1904–1975) puuveistoksilla.
–Kirvesmiehenä ja rakennusmiehenä työtä tehnyt Kivinen oli itseoppinut puun käsittelijä. Hän valmisti puisia pienoisveistoksia erityisesti ihmisaiheista ja kaikesta muusta, jota näki arjen ympä-ristössään. Veistoksia syntyi ainakin reilut sata, sanoo museoassistentti Aija Teinonen Huittisten museosta.

 

Emil Cedercreutzin maatalousaiheisia siluetteja Huittisten museossa 31.10. asti la-su klo 12–16; 1.6.–15.8. myös ti–pe klo 12–17

Emil Cedercreutzin Kaksi vasikkaa -siluetti. (Kuva: Emil Cedercreutz / Emil Cedercreutzin museon kokoelmat)
La 27.10. - 28.10.
Huittisten museo