Apua työikäisten omaishoitajien jaksamiseen

Tilaisuus

Huittisten kaupungin kotihoidon geronomi Minna Kollin sanoo, että kentällä hän on kuitenkin nähnyt tarpeen, joka ihmisistä välittyy. Tukitoimille on tarvetta.

Kollin opiskelee parhaillaan ratkaisukeskeistä työnohjausta ja kehittämistyönään hän on suunnitellut maksuttoman työnohjauksen työikäisille omaishoitajille.

–Tavoitteena on omaishoitajan jaksamisen tukeminen. Kokoontumisista löytää voimavaroja ja ryhmästä vertaistukea – huomaa, ettei ole yksin näiden asioiden kanssa, Kollin sanoo.

–Puolentoista tunnin kokoontumisia on viisi ja niissä painotetaan keskustelemiseen. Kerrotaan omista kokemuksista ja näkemyksistä ja oivalletaan yhdessä. Yhdessä haetaan tavoitteet, joihin pyritään.

–Pohdimme myös toimintatapoja ja kuormittavia tekijöitä. Omaishoitajan tunnekuormaa keventää tunteiden tunnistaminen ja käsittely.

Kollin korostaa toiminnan perustuvan ehdottomaan luottamukseen. Jokainen osallistuu työnohjaukseen omista lähtökohdistaan ja kertoo ajatuksiaan niin kuin itselle sopii.

Ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran torstaina 31. lokakuuta iltakuudelta Jokirannan toimintakeskuksessa Pajatiellä Huittisissa. Heli Ruohola kertoo, että työnohjaukseen tuleminen on tehty sikäli helpoksi, että omaishoitaja voi tuoda lapsen tai vanhuksen parkkiin ryhmän kokoontumisen ajaksi.

Työssä käyvien omaishoitajien työnohjaukseen ehtii ilmoittautua vielä tällä viikolla. (..)

–Facebookissa on Vanhuspalvelut Huittinen -sivusto, joka on avattu jo aiemmin. Nyt sinne lisätään tietoa myös omaishoitajille järjestettävästä toiminnasta.

–Esimerkiksi omaishoidon valmennus järjestetään torstaina 17. lokakuuta kaupungintalolla kello 16.30–18, jos ilmoittautuneita tulee vielä pikaisesti. Valmennuksessa saa tietoa omaishoidon tuesta, kaupungin palveluista ja vinkkejä jaksamiseen, Ruohola kertoo.

Voimaa vertaisuudesta -kahvila on Aittakatu 1:n kerhohuoneessa 19.11. kello 13–15. Järjestäjinä ovat kaupungin vanhuspalvelut ja Satakunnan Omaishoitajat. Omaishoidon päivystys on samoissa tiloissa 19.11. kello 9–12. Satakunnan Omaishoitajien päivystyksessä voi jutella mieltä askarruttavista asioista.

 

 

 

Lue juttu kokonaisuudessaan Lauttakylä-lehden numerosta 42 (16.10.2019)
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

Minna Kollin (vas.) ja Heli Ruohola odottavat toiveita ja ideoita omaishoitajille järjestettävään tukitoimintaan. Kysely on lähetetty 120 omaishoitajalle. Kuva: Sari Mäkelä
To 17.10. - 19.11.
Jokirannan toimintakeskus Pajatiellä Huittinen, Huittisten kaupungintalo ja Aittakatu 1:n kerhohuone