Ihmisten välisiä suhteita

Näytelmä

Näyttelijä-ohjaaja Tiina Lymi kirjoitti kymmenkunta vuotta sitten näytelmäksi ja romaaniksi aika lailla tavallisen tarinan.
Vesa on täydellinen aviomies ja kelpo isä kahdelle lapselle. Mutta. Hän suutelee vierasta naista Mannerheimintiellä. Ja osuu sanomalehden kuvaan, jonka perheenjäsenet näkevät.

Kun R.T.T. etsii näytelmää, he päätyivät Lymin Susi sisällä -näytelmään. Romut halusivat kuitenkin esitykseen uuden näkökulman. Suutelija onkin täydellinen aviovaimo.
–Tällä vaihdoksella voi esimerkiksi pohtia stereotypioita. Onko niin, että se mikä tuntuu tavalliselta miehen sanomiselta tai tekemiseltä, onkin naisen tekona tai puheena outona, ohjaaja Kati Juurikka kyselee.

Siis millaista on tasa-arvo? Onko joku asia toiselle sukupuolelle hyväksyttävämpi? Ja voiko jako mennä sukupuolielinten mukaan? Käytetäänkö sukupuolta leimasimena?
–Absurdia, Juurikka sanoo.

”Levottomuutta ja etsimistä”, kuuluu yksi näytelmän repliikeistä.

Ovat R.T.T.:läiset miettineet myös kulisseja, siis ei niinkään näytelmän lavasteita, vaan häkkiä, joka nykyihmisen ympärille helposti syntyy. Se kultainen häkki voi olla vaikkapa Facebookin tai muun sosiaalisen median luoma kuva toisten elämästä. Hienoa, ei huonoa. Juhlaa, ei arkea. Kaunista, ei rumaa.
–Se voi olla tietysti tottakin, mutta ei todennäköisesti ainakaan koko totuus. Some-elämässä on paljon lavastettua ja rajattua. Arki jätetään kameran ulkopuolelle, Juurikka sanoo

Näytelmän repliikissä sentään todetaan: ”Rumaa ja rujoa, mutta hengästyttävää.”

Kun Lymin näytelmää tuoreeltaan arvioitiin, esiin nostettiin sanat huumori ja komedia.
Romut ovat sitä mieltä, että mustaa huumoria ehkä, mutta komediaa ei.

–Katsojat sen tietysti itse omalta kohdaltaan ratkaisevat, Juurikka toteaa.
–Pystyykö nauramaan? Kolahtaako itseen?
 

 

 

Näytelmän ensi-ilta to 18.4. klo 18.30
Muut esitykset la 20.4., su 21.4., ti 23.4., to 25.4., su 28.4., ma 29.4., to 2.5. ja pe 3.5., kaikki klo 18.30

 

 

Susanna Lehtonen (Tuula) ja Vesa (Santeri Mäensivu) ovat näytelmän aviopari, heidän seurassaan Jesse Hautakangas (Jesse). Kuva: Iida Mäki-Kerttula
To 18.4. - 3.5.
Huoneteatteri Kannari, Meijerinahde 1 Kiikka