Postia Helmille, Einolle ja muulle Uotilan suvulle

Näyttely

–Nähtävillä on yli 500 korttia 1920–1980-luvuilta. Suuri osa korteista on Helmi ja Eino Uotilan jäämistöä, kertoo Vampulan kirjaston toukokuun näyttelyn koonnut Marketta Uotila. Hän on kaivanut korttiaarteet esille vanhasta matkalaukusta, jossa lähetyksiä säilyttää.1900-luvun alussa syntyneille

Helmi ja Eino Uotilalle lähetetyistä korteista vanhimmat ovat 1920-luvulta. Samalta ajalta ovat vanhimmat Einon äidille Ainolle lähetetyt kortit.
Eino ja Helmi Uotilan pojan, Lauri Uotilan siskolle Kerttu Eklundille lähetettyjä kortteja on runsaasti 1940-luvulta alkaen. Lauri Uotila oli Marketta Uotilan puolison, Hannu Uotilan isä.
Lauri Uotila työskenteli pitkään Vampulan seurakunnan suntiona ja Eino Uotila Sallilan sähkölaitoksella koneenhoitajana.

Näyttelyn vanhat kortit edustavat hyvin aikaansa. Selkeimmin ajastaan kertovat sotien aikana lähetetyt kortit. 1940-luvulla puolestaan lähetettiin varsin paljon maakuntakortteja.
Vanhoista korteista löytyy runsaasti todellisia taideteoksiakin.
–Itse pidän eniten Martta Wendelinin maalaamista korteista, Uotila sanoo.
Wendelin maalasi noin 650 joulukorttia, teki lähes 30 postimerkkiä ja muun muassa kuvitti satukirjoja ja lehtien kansia.

Postikortit ovat edelleen muodissa, vaikka osittain niitä ovat korvanneetkin erilaiset sähköiset viestit.
–Korttien lähettämisen aiheetkin ovat pysyneet pitkälti samoina: esimerkiksi joulu, syntymäpäivä, äitienpäivä ja pääsiäinen.
–Joskus kortti korvasi kirjettäkin. Sen verran paljon monissa korteissa oli  onnittelun tai tervehdyksen lisäksi muutakin ajankohtaista asiaa, Uotila kertoo.

 

Marketta Uotila säilyttää kortteja vanhassa matkalaukussa.
Ti 14.5. - 31.5.
Vampulan kirjasto