Kissan kuolema herätti henkiin Ahvenanmaan muistot

Näyttely

Huittisista kotoisin oleva ja nykyisellään Kiikassa asuva Irja Hannu aloitti eurooppalaiskissojen kasvatuksen yli kolmekymmentä vuotta sitten. Samoihin aikoihin 80-luvulla Hannu oli mukana Postin kuvataideyhdistyksessä, joka järjesti leirejä muun muassa kolmesti Ahvenanmaalle.

Kissojen kasvatus on jo loppunut, mutta jäljellä on vielä kolme vanhaa kissaherraa. Viimeinen naaraskissa nukutettiin pois viime vuoden tammikuussa kunnioitettavassa 18 vuoden iässä.

−Sitä tuli tietysti hirveä ikävä. Mietin, että mitä rupeaisin tekemään, kun oli niin huono olo. Yhtäkkiä muistin nuo Ahvenanmaan työt, Hannu kertoo.

Hannu maalaa nykyään akvarelleja. Se on kevyempää, sillä ikää taiteilijalla on mittarissa jo 80 vuotta.

−Hain värit ja rupesin maalaamaan. Minulla oli kuvia ja luonnoksia siltä Ahvenanmaan ajalta, ja maalasin koko kevään, pari kolme kuukautta. Niitä tauluja vain tuli ja tuli.

Hannun pojalla on äitinsä tapaan taiteellista silmää, ja hän auttoi karsimaan tauluista puolet pois. Jäljelle jäi kymmenen taulua, jotka ovat nyt näytillä Huittisten kirjastossa. Vanhat 80-luvun taulut yhdellä seinällä ja uudemmat Ahvenanmaan muistot muilla.

Täysin sattumalta samaan aikaan kirjaston aulan vitriineissä on esillä osa Elena Shchetininan kissafiguurien kokoelmasta.

−Eräänä syntymäpäivänä näin kissahahmon, ja silloin päätin, että keräänkin kissoja. Olen kerännyt kokoelmaa nyt kolmetoista vuotta, ja kissoja on jo noin 800, Shchetinina sanoo.

Iso osa kissoista on Venäjältä, mutta paljon myös muista maista.

Ahvenanmaan maisemia
Ti 23.4. - 30.4.
Huittisten kirjasto