Jumalan nimellä on monta paikkaa

Näyttely

Ei tainnut arvata Toijalan kirjaston virkailija mitä seuraa, kun vuoden 2015 keväällä kyseli Kauko Koskiselta jotain hengellistä näyttelyä.
Syntyi nimittäin Jumalan nimi -näyttely, joka aloitti Toijalasta kiertueen, jolle ei näy loppua. Tämän kuun ripustus Huittisten pääkirjastossa on järjestysnumeroltaan 32.
Toijalalainen Koskinen yhdessä ystävineen päätyi parissa viikossa aiheeseen kristinuskon Jumalan persoonanimestä. Näyttelyn kokoaminen kesti puolisen vuotta. Siinäkin askareessa Koskisella oli auttajia ja yhteistyökumppaneita, esimerkiksi Kansallismuseo.
–Rahakammion kolikoita kuvattiin näyttelytauluamme varten. Sillä onhan niin, että esimerkiksi suomalaisella 1600-luvun talonpojalla saattoi hyvinkin olla taskussaan  kolikko, jossa Jehovan nimi oli latinaksi ja hepreaksi.

Näyttelytauluista selviää myös, että Hondurasissa Jehovan nimeä näkyy aivan arkipäivässä.
–Vaikkapa tekstinä roska-auton etulasin yläosassa.
Neljää hepreankielistä kirjainta, jotka kääntyvät Jehovaksi näkyvät suomalaisessakin arjessa.
–Siis jos osaa katsoa. Esimerkiksi Helsingin tuomiokirkon seinässä, pääoven yläpuolella.

Kuvataulujen lisäksi näyttelyssä on esillä kopio Toijalan kirkon messukasukasta, jonka rintamuksessa on Jumalan nimi Jehovah hepreankielisin kirjaimin. Alkuperäinen kasukka on ikuistettu kuvatauluksi.
–Sen kuvan ottaminen oli ensimmäinen konkreettinen teko näyttelyn kokoamisessa, Koskinen kertoo.

Esillä on myös monenkielisiä raamattuja. Nähtävillä on myös muita kirjoituksia. Vaikkapa Aleksis Kiveltä, Eino Leinolta, Ilmari Kiannolta ja Hella Wuolijoelta.
–Tai vaikka Walt Disneyn 1930-luvun julkaisusta Ukko Nooan arkki.

 

Näyttelyn tekeminen alkoi Toijalan kirkon kasukan kuvaamisesta.
Ti 9.1. klo 09:00 - 31.1. klo 19:00
Huittisten pääkirjaston Hermanni-salissa