Valokuvissa jylhää luontoa

Näyttely

Ensin oli vaellus. Sitten kirjoittaminen. Sen jälkeen tuli valokuvaus.
Tammikuussa tamperelaisen luontokuvaajan ja tietokirjailijan Harri Ahosen kuvia on esillä Huittisten pääkirjastossa. Kuvat ovat peruja Ahosen vaelluksilta Pohjois-Norjan rannikolta. Näyttelyn lisäksi vaeltajan maisemakuvia voi nähdä vuonna 2017 julkaistusta Pohjois-Norjan rannikkoreitit -kirjasta.

Ahoselle itselleen ne rannikkoreitit ovat toistaiseksi menneisyyttä. Tätä aikaa ovat maisemat Etelä-Norjasta, sikäläisistä kuvista ja vaellusreittikuvauksista koottu tietokirja Etelä-Skandinavian vaellusreitit julkaistaan maaliskuussa.

Ahonen määrittelee kuvansa muodokkaiksi ja värikylläisiksi. Huittisten näyttelyn pohjoisnorjalaiset kuvat ovat tavallistakin sinisempiä.
–Merestä tulee kuviin uusi elementti, joka myös lisää kerroksellisuutta. Kuvassa näkyy niin lumihuippujen valkoisuus, taivaansini, maaston harmaa, vihreä ja ruskea sekä meren syvä sininen, Ahonen luettelee.

Ahonen on valokuvannut retkillään reilun kymmenen vuoden ajan.
–Ruutuja on otettuna satojatuhansia, hän arvioi.

Kuvistaan Ahonen saa hyvää palautetta. Näyttelyiden vieraskirjasta löytyy vaikkapa kiitos kuvista siksi, että ”en itse pysty enää käymään vaelluksilla”.

Vaelluksille houkutteleminen onkin yksi seikka, joka kannustaa Ahosta kuvanottoon.
–Rannikolla tai tuntureilla kulkiessa pääsee nauttimaan luonnosta kaikilla aisteilla. Siellä kulkiessa voi nähdä vuonosta kohoavan valaanpyrstön, merikotkien taistelun taivaalla tai hylkeen rantavedessä lapa pystyssä.

 

Korjattu maisemakuvan kuvatekstissä Hamaröy Selsöyaksi 8.1.

Selsöya
Ke 16.1. - 30.1.
Huittisten pääkirjaston Hermanni-sali