Vain ne kuvat saa, jotka luonto antaa

Näyttely

–Kuvaussuunnitelma pitää olla, mutta samalla täytyy olla valmis spontaaneihin tekoihin, sanoo  Kokemäenjokilaakson Luonnonkuvaajien jäsen Esa Ringbom. Hänen näyttelynsä on Huittisten kirjastossa syyskuun ajan.
Kun on valmis odottamattomaan, voi pystyä nappaamaan kuvan vaikka ilveksestä. Vaikeasta kuvattavasta, sellaisesta eläimestä, joka ei ole houkuteltavissa mihinkään.

–Olin supikoiraluolaston tuntumassa kuvaamassa supikoiria, kun vasemmalta puoleltani ilmestyi nuori supikoira täyttä vauhtia ilves perässään. Ilveskin päätyi luolan suuaukolle ja eläimen  kääntyessä annoin kamerani, ammattilaisrungon, laulaa. Ilveksen ilmeestä huomasi sen ajattelevan, että nyt tulin yllätetyksi.

Viitisenkymmentä vuotta kestäneen luontovalokuvausharrastuksensa aikana akaalainen Ringbom on saanut kuvatuksi ilveksen kolme kertaa.
–Luontokuvaaja saa vain ne kuvat, jotka luonto kulloinkin antaa, hän korostaa.

Esa Ringbom haluaa luontokuvillaan puhua luonnon puolesta. Näyttää luonnonilmiöitä hyvässä ja pahassa.
Tämän vuoden Fotofinlandia-kisassa hän selvisi finaaliin sinivalkoisella tuulimyllykuvalla, jonka oli otsikoinut sanaparilla Kiistelty energia. Luontokuvien joukossa kisan kolmanneksi rankattu kuva on nähtävissä Ringbomin Huittisten näyttelyssä.

Palautteen vuoksi hän osallistuukin monenlaisiin kilpailuihin. Viime vuoden voittoisimman kuvan Akaan mies oli ottanut – Huittisissa kymmenkunta vuotta sitten.
–Vielä valkoinen jänis on Huittisten vankilaan johtavan, horisonttiin kapenevan keväisen heleänvehreän koivukujan varressa, Ringbom kuvailee.

Se kuva pesi Suomen Ammattiluontokuvaajien järjestämässä Minun maisemani -kisassa kaikki muut kuvat – 7 594 kuvaajan 43 904 otosta.

 

Lisää Esa Ringbomin kuvia näkyy täällä.

 

 

 

Lue juttu kokonaisuudessaan 12.9. ilmestyvästä Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Merikotkan muotokuva
Ma 7.9. - 29.9.
Huittisten pääkirjasto