Intohimoinen leikkijä kirjoitti

Luento

Kirjailija Astrid Lindgrenillä (1907-2002) oli rutiini.
”Aamupäivisin makaan sängyssä kirjoittamassa, sen jälkeen menen kustantamoon, ja kerron muille kirjailijoille, miten heidän pitäisi muuttaa kirjojaan, jotta niistä tulisi lukukelpoisia, ja sitten menen kotiin jatkamaan työntekoa. Toimin kuin kello, ilman taukoa, ja heti kun minulla on joutilas hetki, käyn työhön.”

49-vuotisella urallaan 82 teosta kirjoittanut Lindgren on Scriptumin marraskuisen kertomo-luennon päähenkilö. Astrid oli yksi synnyinperheensä neljästä kirjoittavasta lapsesta. Isä-Samuel totesikin: ”Minulla on nii kummallisia mukuloita. Kaikki senku sanoja rustaavat. Mite ne sillai pakkaa kaikki yhtee perheesee?”
Peppi Pitkätossun, Eemelin, Katto-Kassisen, veljeni Leijonamielen, Ronja ryövärintyttären ja Mion luoja paljastuu Minna Karrun luennolla intohimoiseksi leikkijäksi. ”Kukaan ei voi olla niin lapsellinen kuin minä”, Lindgren totesi kahdeksankymppisenä.
Elämäkerturi Margareta Strömstedt onkin todennut, että parhaissa lastenkirjailijoissa elää aina lapsi.

Eivät Lindgrenin kirjat silti ole yksinomaan aurinkoa, leikkisyyttä ja sukkeluuksia. Lindgrenin tuotantoon mahtuu myös yksinäisiä ihmisiä, eikä kirjailija kaihda surua ja kuolemaakaan.
Karru toteaa luennollaan elämäkerturi Strömstedtin sanoin: ”Koko ajan Lindgren tasapainottaa tunnevoimaa huumorillaan ja kotoisella kertojanäänellään, joka luo läheisyyden ja turvallisuuden tuntua.”

Ti 14.11. klo 18:00
Huittisten kirjaston Hermanni-sali