Lauttakylän lukiolaiset seikkailivat Saksassa

28.12.2017 - 10:37 Irene Ala-Juusela ja Nea Lipponen
Kölnin maisemista nauttimassa Kalle Vähä-Heikkilä, Nea Lipponen, Erika Kannisto, Aili Mäke-lä, Irene Ala-Juusela ja Jari Ekberg.   Kuvaaja: Nea Lipponen
Kölnin maisemista nauttimassa Kalle Vähä-Heikkilä, Nea Lipponen, Erika Kannisto, Aili Mäke-lä, Irene Ala-Juusela ja Jari Ekberg.

Lauttakylän lukio valittiin Euroopan unionin Erasmus+ -hankkeeseen vuosiksi 2017–2019. Erasmus-ohjelma on EU:n perustama ja osarahoittama vaihto-opiskelijaohjelma. Tässä kyseisessä hankkeessa toimimme koordinoivana kouluna.

Ideana on saada opiskelijat keskittymään matematiikkaan uudella tavalla, ja hanke kulkeekin nimellä Discover the Unknown in Mathematics, lyhennettynä DITUM. Oman lukiomme lisäksi hankkeessa ovat mukana koulut Espanjasta, Bulgariasta, Saksasta ja Italiasta. Jokaisessa koulussa järjestetään näiden vuosien aikana viikon mittainen seminaari, jossa oppilaat eri maista saavat tutustua toisiinsa ja esitellä aikaansaannoksiaan.

Hankkeen ensimmäinen seminaari pidettiin Saksassa Mönchengladbachissa 27.11.–1.12. ja reissuun valittiin mukaan neljä opiskelijaa. Mukana oli toki myös kaksi koulumme persoonallisinta opettajaa.

Tehtävänämme oli suunnitella DITUM-hankkeelle logo, luoda lukiostamme esittelyvideo ja perustaa virtuaaliyritys, joka markkinoi uusia tapoja opettaa matematiikkaa. Noin kaksi kuukautta ennen matkaa saimme tietää, että olimme tulleet valituiksi, joten meillä oli hyvin aikaa suunnitella ja toteuttaa annetut tehtävät. Matkavalmistelut alkoivat välittömästi lupalappujen täyttämisen ja esittelyvideon sekä logon suunnittelun merkeissä.

Saksassa majoituimme paikallisten perheiden luona. Päivät ja illat olivat täynnä aktiviteetteja. Ohjelmaan kuului esitelmien pitoa, logokilpailu, ryhmätöitä, luiste-lua, joulumarkkinoita ja vierailu kaupungintalolle sekä paikalliseen työssäoppimiskeskukseen. Yhtenä päivänä ohjelmana oli koko päivän mittainen retki Alankomaiden ja Belgian puolelle. Logokilpailussa pärjäsimme erinomaisesti, ja luomuksemme valittiin koko projektin parhaimmaksi.

Edes huono sää ei hidastanut menoamme ja reissu oli unohtumaton kaikkine kokemuksineen. Pieni vesisade ja tuuli vain opettivat meitä pysymään positiivisina ja nauttimaan hyvästä seurasta. Ennen reissua sovimme niin sanotusta prinsessasäännöstä, joka kielsi meiltä valittamisen. Opettajien yllätykseksi pidimme kaikki tästä sopimuksesta kiinni.

Reissulta tarttui mukaan uusia ystäviä ja kokemuksia. Kaikille jäi tietysti ikävä omia host-perheitään ja uusia ystäviä, eikä kyyneliltä säästytty perjantai-iltapäivällä, kun oli aika hyvästellä muu ryhmä.

Matka oli kokonaisuudessaan, jopa opettajien mielestä, erittäin onnistunut. Viikko saksalaisessa perheessä ja muiden vaihto-oppilaiden kanssa avarsi katsetta ja opetti uusia asioita kulttuureista. Suosittelemme ehdottomasti nuoria lukijoita hakemaan mukaan tämän kaltaisiin projekteihin, jos vain mahdollista!