Harvinaisuus poseeraustuulella

26.08.2015 - 12:48 mk
Keisarinviittanaaras valesina asettautui Armi Kauniston kuvattavaksi Rääkkylässä elokuun alkupäivinä.
Keisarinviittanaaras valesina asettautui Armi Kauniston kuvattavaksi Rääkkylässä elokuun alkupäivinä.

–Olen tosi mielissäni kun sain sen kuvaan, sanoo vampulalainen Armi Kaunisto keisarinviitta valesina -otoksestaan. Hän kuvasi perhosharvinaisuuden Rääkkylässä Niemisen kylässä elokuun toisena päivänä.

Keisarinviitat ovat Suomessa suht yleisiä, mutta niiden valesina-muotoja on luontoportti.comin mukaan vain alle viitisen prosenttia keisarinviittanaaraista. Kaunisto on varmistanut perhosen lajin Suomen perhostutkijan seuran asiantuntijoilta.

–Sain otetuksi perhosesta ainakin 25 kuvaa, joten se oikein poseerasi minulle.

Kaunisto kertoo kuvaavansa perhosia paljon.

–Tänä kesänä se on kuitenkin ollut haastavaa, koska koleana kesänä ei perhosia juuri ole lennellyt.

Keisarinviittojen siipien kärkiväli on luontoportti.comin mukaan 53–66 millimetriä, naaraat ovat koiraita kookkaampia.

Siipien oranssilla yläpinnalla on mustia täpliä. Valesina-muotoisten naaraiden tunnuspiirteeksi luontoportti.comissa todetaan yläpinnan tummempi, ruskeanvioletti väritys.

Keisarinviittojen etusiiven alapinta on oranssi, jossa on mustia täpliä, siiven etukärki vihertää. Takasiiven vihertävässä alapinnassa on hopeanhohtoisia poikkijuovia.

Keisarinviitat lentävät heinäkuun puolivälistä syyskuun alkuun. Ne elävät metsämailla, joilla on runsaskukkaisia niittyjä ja hakamaita. Keisarinviittoja voi luontoportti.comin mukaan nykyisin tavata lähes koko Suomessa Etelä-Lappiin saakka. Aiemmin se eleli harvinaisena lajina kaakkoisessa Suomessa ja Ahvenanmaan tuntumassa.

(Alkutahdit tälle jutulle lyötiin lukijan kuva -palstalla, katso http://www.lauttakyla.fi/lukijan-kuva/040815/perhosen-kauneutta)