Joulu meni

24.01.2018 - 13:26 Kaija Suvela

Mut viätiin sairaalaan jouluaatonaattona siinä vähä jälkeen viiren ehtopualela. Sit mää pääsin osastolle seuraavana aamuna kuuren aikaan. Mulla ei ollu ko vähä kuumetta, sen verran juur, että puhe pakkas pikkasen lespaamaan, mut mul oli kaikki muut arvot vähä niinku yläkanttiin. Sitte ne tutki koko yän. Otettiin vähän väliä verikokkeita ja kaikkee, muttei muuta selvinny ko se, ettei mul ollu influenssaa. No, aika paljon sekin.

Mää sanoin, että mul on varmaan rutto, konnei ne mittään keksiny parempaa. Yks nukutuslääkäri kävi multa etsimäsä verisuania, että sais panna tiputukseen, muttei löytäny muualta ko nilkasta. On sitä muukki ennenki ettiny. Hyvä, ettei tarvinnu ottaa verikoetta nokasta. Sitten ne luuli, että mää oon niin huanos kuntoo, että mulle tarttee antaa ruaka liämenä. Pankaas ny kuvitellen miltä kinkku maistuu liämenä tai rosolli.

Multa löyty sit joku pakteeri verestä, mikä oli aiheuttanu serpin ja verenpaineen nousun. Pantiin tippa ja annettiin myrkkyä. Tää oli toinen kerta mun elämäsäni ko mää olin joulun sairaalasa.

Mää olin joskus vähän yli kakskymppisenä, Arajärven aikaan Huittisten sairaalasa, ko oli ankiinamyrkytys. Ja tiätty se oli juur jouluna. Kurkku oli niin kauheen kippee, eikä saanu niältyä ja kuumetta oli kauheesti. Ja sitte Arajärvi tuli kiarrokselle ja se sano, että tulkaa ny kaikki kattomaan. Täällä on tyypillinen tappaus. Ja ne kaikki ihmiset tuli ja katto mun suuhun. Ja mua otti päähän. Ja sit se Arajärvi lähti ja sano lähteisänsä, että jos sen henki ruppee loppuun, ni pankaa happikaappiin. Tämmäne jäi miäleen Huittisten sairaalasta. Kaikkia hyviä jouluruakia ois ollu, syö siinä sitten ko ei palastaka pysty niäleen.

Vaan kyllä ihmettelin tuala sairaalan ensiavusa, ko siälä oli vaan yks lääkäri ja kaks hoitajaa, niil oli vähän kauhee kiire. Siä tuatiin jatkuvasti jottain kamalan kippeitä ihmisiä. Ja kauheen kielitaitosia ne on. Ruattin ja suamen lisäks siä kuuli venättä ja enklantia ja kummasti ne vaan tekivät tyänsä. Siälä lähetettiin joku astmakohtauksenki saanu kottiin kahren aikaan yällä. Ne ei vissiin tiänny vuoro-kaurenajoista mittään. Mää melkein tykkäsin, että mää oon kamalan terve niihin muihin peteihin nähren, mutta sit yks hoitaja palautti mun maan pinnalle ja sano, että sää oot kippee. Kyl se siittä ohi meni, ei siinä mittään.

Täsä tullee äänestyspäiväki pian. Tarttis vissiin jottain äänestää, mut kaikki on vähän kuka mimmonenki. Oon mää kyl joskus jättäny äänestämättäki, mut se on pikkasen syyllisyyttä herättävvää. Tualla se ennakkoäänestys olis toisesa pääsä talloo, saa ny nährä löytyyks kettää, joka veis mut sinne.

Taitaa se talvi tullakki. Siälä on vissiin viitisen astetta pakkasen pualella. Järven jäälle ei kuulemma saa mennä ajelemmaan ainaska autolla.