"Sähkö on Suomessa halpaa"

22.05.2017 - 11:45 Simo Laitila Huittisten Rotaryklubi ry:n sihteeri
Huittisten Rotaryklubi kävi vierailulla Sallilan Sähkölaitoksen Aurinkopuistossa Loimaalla. Toimitusjohtaja Olli Eskola (vas.) kertoi, että kentällä on 2 400  aurinkopaneelia, jotka tuottavat sähköä 760 kilowattia. Kuvaaja: Simo Laitila
Huittisten Rotaryklubi kävi vierailulla Sallilan Sähkölaitoksen Aurinkopuistossa Loimaalla. Toimitusjohtaja Olli Eskola (vas.) kertoi, että kentällä on 2 400 aurinkopaneelia, jotka tuottavat sähköä 760 kilowattia.

–Sähkö on Suomessa halpaa, sanoi Sallilan Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Olli Eskola Huittisten Rotaryklubin jäsenille, kun huittislaiset vierailivat yhtiön Aurinkopuistossa Loimaalla.

–Aurinkopuisto tuottaa 760 kilowattia päästötöntä sähköä.

Eskola kertoo, että se määrä ei luonnollisestikaan riitä kovin pitkälle. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että aurinkosähkö on ehdottomasti varteenotettava tapa tuottaa energiaa tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä noin puolet Suomessa tuotettavasta hiilidioksidivapaasta sähkö-energiasta tuotetaan ydinvoimalla. Osa tuotetaan tuulivoimaloilla ja auringon avulla ja vesivoimaloilla.

–Tänä päivänä sähköä voidaan jonkin verran varastoida. Litiumakut ovat kehitty-neet hyvin ja kehitys tietysti jatkuu. Aurinkoisina päivinä voidaan energiaa varas-toida puhtaasti.

Olli Eskola kertoi myös omakotitalojen ja pienempien yritysten aurinkoenergiaratkaisuista. Hänen mukaansa tällä hetkellä investointi maksaa itsensä takaisin 15 vuodessa.

–Kun hankkii omakotitaloon aurinkopaneeleita, täytyy laskea tarve. Omakotita-lon paneeleista tuleva sähköenergia kannattaa käyttää omassa taloudessa. Sen myyminen eteenpäin ei ole kannattavaa.

Klubilaiset kyselivät Eskolalta myös sähkönsiirtohintojen kalleudesta. Eskola vastasi, että siirto ei ole kallista, mutta verot ovat. Siirto maksaa noin 30% prosenttia kokonaislaskusta. Vero on 20 prosenttia ja energia 50 prosenttia.

–Jos haluaa säästää sähköä, sitä kannattaisi käyttää yöllä. Kello kahden ja viiden välillä sähkö on halvinta. Nykyään älykännykkään saa sovelluksia, jotka näyttävät tunnin tarkkuudella sähkön hinnan. Taulukkoa seuraamalla voi määritellä sähkönkulutustarpeensa tarkasti ja säästää.

–Esimerkiksi joulun alla, jos on kylmää, pari päivää ennen joulua sähkö on kallista, kun ihmiset paistavat kinkkuja. Ja kylmään aikaan loppiaisaattona kulutus on myös suurta. Varmaan silloin käydään sähkösaunoissa.

Olli Eskola korosti huoltovarmuuden merkitystä. Kylmillä ilmoilla talvella sähköä joudutaan ostamaan paljon ulkomailta. Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä ostetaan tuhansia megawatteja.

–Sähkömarkkinoilla on iso murros meneillään. Ihmiset ostavat tänä päivänä mielellään aurinkosähköä. Sen vuoksi Aurinkopuisto on tärkeä investointi osoittamaan suuntaa tulevaisuuteen.