Onnistunut Lampaanpolska - ”Titin” värikkäästä elämästä ehjä kokonaisuus

22.03.2019 - 12:13 Kalevi Mäkelä, Turussa 18.3.
Aikuista opettaja Aino "Titi"Nurmea esitti Eeva Kaplas.
Aikuista opettaja Aino "Titi"Nurmea esitti Eeva Kaplas.
Jäähyväiset opettajalle, siunaustilaisuudessa sekä vuoden 1956 oppilaita esittäneitä että heitä nuorina näytelleitä koululaisia.
Titin 1960-luvun luokka näytelmän tapaan.
Titi (Eeva Kaplas) rakasti kukkia, Airi (Eevaleena Lehtisalo) poikkesi Haanrantaan. Uskollinen apulainen Jukka (Heikki Nieminen), ottaa vastaan ohjeet tarjoilun järjestämisestä.

Huittisten Teatterikerhon maaliskuun puolivälissä esittämä näytelmä legendaarisen opettajan Aino ”Titi” Nurmen värikkäästä elämästä oli allekirjoittaneelle positiivinen kokemus.

Oli todella yllättävää, kuinka näytelmän dramatisoinut ja ohjannut Anneli Hei-no sai runsaasta Titiä koskevasta materiaalista ehjän kokonaisuuden. Titin värikäs persoonallisuus kaikkine särmineen ja eri vaiheet hänen elämässään antavat aihetta monenlaisiin tulkintoihin. Pidin kuitenkin tästä esityksestä

Nuoren Riku Mahlamäen haitarilla herkästi soittama lampaanpolska johdatti meidät katsojat kohtauksesta toiseen. Jaksotus toimi hyvin.

Oppilaat menneiltä vuosilta antautuivat hulvattomasti kouluaikaisiin muistoihinsa. Kertoivat, mitä heistä on tullut Titin opetuksen mukaan ja millaisia hyviä tai kielteisiä ajatuksia hän heissä vieläkin herättää.

Vuoden 1956 penkkareita kuvaava kohtaus nostatti nostalgisia tunteita.

Meitä kevään 1956 abiturientteja oli katsomossa allekirjoittaneen lisäksi penkka-reiden lentoemäntä Liisa Sahko ja kokki Leila Kyttä.

Minä olin penkkareissa kalastaja. Vieläkin verkkoja vetehen lasketaan ja verkkoihin sotkeutumatta, osin Titin oppien avulla elämän karikoilla edetään.

Nuoret lauloivat näytelmässä yksitellen ilman säestystä. Me lauloimme aikoinaan köörissä. Kärrynpyörää ei myöskään meiltä irronnut.

Luokassa tapahtuva kohtaus toi hyvin esille Titin opetusmetodit ja hänen suhtautumisensa järjestykseen, yskiä ei saanut ja haukotellakin piti sisäänpäin.

Toinen puoliaika toi esille Titin herkemmän puolen ja eläkeläisen elämän. Jukan avulla, joka näytelmässä oli Heikki Niemisen esittämänä todella hämmästyttävästi Jukan oloinen, Titi selviytyi lampaiden hoidosta ja arkielämästä yleensä.

Aikuista Titiä esittäneen Eeva Kaplaksen herkästi esittämät laulut saivat mielen liikuttumaan. Laulu Dnjeprille oli esityksen yksi mieleenpainuvia kohokohtia.

Kannatti lähteä kaukaakin katsomaan esitystä, kiitos Anneli Heino ja kaikki esiintyjät.