90-vuotias kirkkokuoro

19.12.2018 - 00:00 Eino Lehtisaari

Yhdeksänkymmentä vuotta on oivallinen ikä. Huittisten kirkkokuoro on saavuttanut sen. Syntymäpäiväjuhla oli onnistunut.

Muistelen mielelläni yhteyksiä kuoroon 1950-luvun alkupuolella ja myöhemminkin, kun asuin Vampulassa. Vuosien 1951–1954 jaksolla oli hyvä tulla tuntemaan kirkkokuoron johtaja, kutsumustietoinen kanttori Elli Matias Paavola. Hän jätti syvän jäljen huittislaiseen hengenelämään, myös musiikkiopiston alkajana.

Tuon ajan kuorolaisia olivat kukkakauppias Taimi Hirvikorpi, maisteri Erkki Nuutinen ja vaimonsa, sairaalan talonmies Lauri Salonen ja monet muut, joiden innostus näkyi ja tuntui – ja tietysti kuului. Uskonnonopettaja Inkeri Reivonen teki laulusolistina vaikuttavaa musiikkia.

Olin yhteistyössä kuoron kanssa erittäinkin vesperereiden toimittamisessa. Niitä oli suunnitellut professori Aleksi Lehtonen (sittemmin Tampereen piispa ja Turun arkkipiispa). Häntä luonnehditaan korkeakirkolliseksi. Niinpä Lehtonen oli kiinnostunut muun muassa päivittäisistä hetkirukouksista, jotka olivat unohtuneet Suomen kirkollisessa elämässä.

Niistä tärkeimmät ovat aamun laudes, alkuillan vesper ja ennen nukkumaan menoa kompletorio.

Aleksi Lehtonen kehitteli erityisesti vesperiä ja oli yhteydessä säveltäjiin. Armas Maasalon säveltämä adventtivesper on tullut sangen suosituksi, ja sitä me Huittisten kuoronkin kanssa toimitimme.

Suvivesperinkin lauloimme ja rukoilimme paikallisilla maatalousjuhlilla ja myös eräällä Ikaalisten matkalla. Mieluisia muistoja!

Todettakoon kuitenkin, että vesperin muoto ja musiikki on sittemmin palautettu uskollisemmaksi varhaisen kirkon rukousperinteelle.

Ihmiset, jotka laulavat kuoroissa, ovat yleisesti ottaen positiivista väkeä. Itsensä ilmaiseminen laulamalla on terveellistä. Puhumattakaan sitten hengellisen laulun voimaa antavasta erityisluonteesta.

Iloa matkalle 100-vuotisjuhlaa kohti!