Yrittäjyysoppia pelin muodossa

19.12.2016 - 10:25 Roosa Kaunisto, Maria Koivisto ja Juho Rintanen
Voittajatiimiin kuuluivat Inka Heiskala, Tuuli Kaleva, Emmimari Pitkäperko ja Tuulia Tervamäki.
Voittajatiimiin kuuluivat Inka Heiskala, Tuuli Kaleva, Emmimari Pitkäperko ja Tuulia Tervamäki.

Pellonpuiston koulun 9A-luokka sai mahdollisuuden päästä tutustumaan yrityksen pyörittämiseen Tikkurilan Yrityskylässä.

Yrityskylä on kuudensille ja yhdeksänsille luokille tarkoitettu yhteiskunnan, talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimiskokonaisuus. Toiminnan takana on Taloudellinen tiedotustoimisto ja sitä rahoittavat myös opetus- ja kulttuuriministeriö, Yksityisyrittäjien Säätiö sekä Samsung.

Ensimmäinen yrityskylä on perustettu 2009. Nyt Yrityskylä Yläkoulu pyörii kahdessa paikassa, Vantaalla ja Kuopiossa. Lisää vastaavanlaisia on tulossa muutamille paikkakunnille.

9A-luokka lähti Yrityskylä-vierailulle opinto-ohjaajansa Päivi Tiikkaisen kanssa. Ennen matkaan lähtöä oppilaat olivat tehneet koulussa yhteiskuntaopin tunneilla valmistavia nettitehtäviä tiimeissä.

Määränpäähän saavuttaessa aloitettiin aiemmin oppitunneilla muodostetuissa tiimeissä peli, sillä Yrityskylän tarkoituksena on opetella yrittäjyyttä pelin muodossa.

Peli kesti kaksi tuntia, ja sen aikana joukkueet kilpailivat toisiaan vastaan. Jokaisella joukkueella oli omat tabletit, joiden kautta he myivät ja valmistivat tuotettaan, jotka tällä kertaa olivat Samsungin virtuaalilasit.

Lisäksi joukkueiden piti käydä avaamassa ”pankkitili” ja neuvottelemassa asiakkaidensa kanssa. Pelkällä suomen kielellä ei pärjännyt – välillä piti neuvotella asioista myös englanniksi.

Joukkueet saivat tuotteiden myynnistä ja mainehaasteista mainepisteitä, joiden perusteella pelin voittaja valittiin. Mainehaasteisiin kuului muun muassa mainoskampanjan suunnittelu ja yrityksen imagon parantaminen korruptioepäilyn jälkeen julkaistavalla lehdistötiedotteella. Koko pelin ajan pelaajien piti reagoida yllättäviin taloustilanteen muutoksiin, kuten öljykriisiin.

Pelin voitti tiimi, johon kuuluivat Inka Heiskala, Tuuli Kaleva, Tuulia Tervamäki ja Emmi-Mari Pitkäperko. Palkinnoksi he saivat yrityskylätuotteita.

Kaiken kaikkiaan, ja vaikka päivä matkoineen oli pitkä, se oli myös mukava ja antoisa. Kaikki mukana olleet saivat opettavaisen kokemuksen.