Useimmiten pualiks sulaneita

19.04.2018 - 09:11 Kaija Suvela

Mää oon kattellu tänä talvena aina ko on ollu tillaisuus, että onks nykyäns ennää lumilinnoja ja lumiukkoja tai mittään lumirakenteita. Lumilinnaa mää en oo nähny yhtään, lumiukkoja aina joskus näkkee. Neki on semmottia piäniä ja surkeen näkösiä, usseimmiten pualiks sulaneita. Tullee miäleen se, millai ennevanhaa koulun piha oli täynnä lumilinnoja, lumiukkoja ja kaikenlaisia lumiveistoksia. Ja ne lumisorat, ne oli kauheita. Mää vähän kyselin ihmisiltä ja ne sano, että nykyäns ei saa eres tehrä koulun pihalla lumipalloja. Joku voi viälä laittaa kiven lumipallon sissään ennen ko heittää ja semmonenha ois oikein kiva saara päähäns.

Ei lapsia näy kyllä paljon mylläämäsä lumihankesaka. Ihan piänet, tarhaikäset saa viälä mennä lumikasan päälle ja laskee pehvallans. Isommat ei ennää tiä kuin kivvaa on pyärittää isoja lumipalloja ja tehrä lumilinnaa. Ei ne taira nykyäns tehrä eres lumipallolyhtyjä. Mää muistasin, että rakennettiin joskus semmosia oikein kahren kerroksen lumilinnoja. Kyl kai lopputalvesta ne lumilinnat sitte meni äkkiä ko oli muutama tehokas lumisota. Ei kyl vissiin kenenkä miäleen pälkähtäny, että pallon sissään vois jättää kivenmurikanki.

Täsä yks päivä yks hoitaja jutteli, että hänen kolme-neljätoistavuotias soitti ehtoolla vähä ennen kahreksaa, että tuu häntä vastaan ja ota lumilapio mukkaas. Hän meni sit sovittuun paikkaan ja siälä oli muutama samanikänen poika, mikkä oli keksiny hypätä lumihankeen kallioleikkauksesta. Siälä oli lumiauran tekemät isot lumikinokset ja poika oli hypänny sinne korkeelta niinku tikku kaulaansa myöten lumihankeen. Rouva sano, että ne oli toiset poijjaat kyl kaivanu sen pois siältä ennen ko hän ehti paikalle, oli olleet ihan linttamärkiä ja vähän niinku pelästyneitä. Hän sanoi, että niille ei raaskinu ennää pittää mittään saarnaa, ne oli ihan ilmeisesti oppinu, ettei hankeen hypitä.

Ois se kyl kiva kattella ko lapset möyris lumesa oikein antaumuksella. Kunhan noi kännykät ja tiatokonneet jäis vähän vähemmälle käyttämiselle ni saattas hyvinki tulla tarvetta tarpoo lumesa. Lapset kyllä aina sannoo, että kyl mummon nuaruuresa on ollu hianoo, ainaki mummo ite uskoo sillai olleen, mukulat ei usko. Luulis kyllä, että lumesa ois kiva tehrä kaikkee, mutta voi olla, ettei ne ossaa laittaa eres sopivasti vaatteita päällensä.